Bejelentette távozását a német CDU elnöke

Annegret Kramp-Karrenbauer nem fog a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő szövetségi parlamenti választáson, de mindaddig pártelnök marad, amíg nem sikerül új jelöltet találni.

Forrás: MTI2020. 02. 10. 10:24
KRAMP-KARRENBAUER, Annegret
Sokak szerint Annegret Kramp-Karrenbauer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy nem fog a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de mindaddig pártelnök marad, amíg nem sikerül új jelöltet találni. Angela Merkel német kancellár sajnálattal fogadta a bejelentést, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pedig stabilitást követelt országos testvérpártjától, a CDU-tól.

A CDU berlini vezetőségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kramp-Karrenbauer elmondta: úgy véli, a kancellári hivatal és a pártelnökség különválasztása gyengítené a pártot, márpedig Németországnak most erős CDU-ra van szüksége. Ezért addig a párt élén akar maradni, amíg döntés nem születik arról, ki legyen az új kancellárjelölt, mivel véleménye szerint a pártelnökségnek és a kancellárjelöltségnek végül egy kézbe kell majd kerülni. Az új jelöltről a CDU pártkongresszuson határoz majd – tette hozzá.

Annegret Kramp-Karrenbauer közölte azt is, hogy nem a múlt heti türingiai események hatására döntött így, hanem ez az elhatározás már hosszú ideje érlelődött benne. Hangsúlyozta: úgy látja, döntése nem lesz hatással a berlini kormánykoalíció stabilitására.

Elmondta azt is, hogy 2021 őszéig védelmi miniszterként hivatalban marad.

A sajtótájékoztatón a CDU-pártelnök arról is beszélt, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szembe megy mindennel, amely a CDU-nak lényege, és bármiféle közeledés ehhez a párthoz, gyengítené a Kereszténydemokrata Uniót.

Angela Merkel kancellár sajnálattal fogadta Kramp-Karrenbauer bejelentését. Berlini nyilatkozatában a kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legnagyobb tisztelettel veszi tudomásul a döntést, egyben köszönetet mondott azért, hogy Kramp-Karrenbauer végig kívánja kísérni az új kancellárjelölt kiválasztásának folyamatát.

Merkel utalt a CDU elnökének sikereire is. Kiemelte, hogy sikerült javítania az együttműködést a bajor testvérpárttal, a CSU-val, különös tekintettel arra, hogy a viszonyt korábban nagy nehézségek terhelték. Merkel elismerően szólt arról a munkáról is, amelyet Kramp-Karrenbauer a CDU új programjának kidolgozása érdekében végzett.

A CSU a helyzet rendezését várja a CDU-tól – értesült a dpa német hírügynökség a CSU hétfő esti elnökségi telefonkonferenciájának résztvevőitől. A keresztényszocialisták szerint a stabilitásnak kell lennie a döntő tényezőnek a kancellárjelölt kiválasztásának időrendjét és módját illetően. A dpa-nak nyilatkozó tisztségviselők szerint a CSU nagyon komolynak értékelte Kramp-Karrenbauer bejelentése nyomán kialakult helyzetet, s olyan aggodalmát fejezte ki, hogy az ügynek káros kihatásai lehetnek a keresztényszocialistákra.

A CSU elnöksége tisztelettel adózott Kramp-Karrenbauer döntésének, s háláját fejezete ki, hogy a politikusnő döntő szerepet játszott a CSU és a CDU kapcsolatainak javításában.

A dpa beszámolója szerint a telefonkonferencián nem ejtettek szót lehetséges kancellárjelöltekről. Markus Söder, a CSU elnöke, azonban egy interjúban ismét megerősítette, hogy Bajorországban kívánja folytatni politikai pályáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.