Salvini: A baloldallal Olaszország elveszíti nemzeti önállóságát

Választásokat sürgetett Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz felsőházban hétfő este tartott sajtótájékoztatóján, természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezve az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt esetleges közös kormányalakítását.

Forrás: MTI2019. 08. 26. 21:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini kijelentette, hogy kormányválságban a legdemokratikusabb megoldásnak az előrehozott választásokat tartja.

„Azoknak a politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem szólítja utcára az olaszokat, de „a nép ítélete előbb-utóbb utoléri azokat, akik természetellenes megállapodással igyekeznek menteni székeiket”.

Úgy vélte, a kormányváltás előre tervezett volt. Megjegyezte, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt esetleges közös kormánya „eladja Olaszország szuverenitását”.

Salvini hangoztatta, nem bánta meg, hogy kirobbantotta a kormányválságot. Elmondta, hogy a Liga és az M5S kormánya „tétlen” volt, „az olaszok nem egy túlélésre játszó kormányt akartak”.

Megjegyezte, most már az a gyanúja, hogy az M5S szándékosan bojkottálta a közös kormányzást.

„Mozdulatlan volt a kormány, mozdulatlan a parlament, talán más, az olasz határokon kívüli városokból távvezérelték őket” – nyilatkozta Matteo Salvini. Arra utalva, hogy a májusi európai parlamenti választásokat a Liga nyerte Olaszországban, nem pedig az M5S vagy a PD, Salvini kijelentette, hogy „két vesztes erőnek nem lehet győztes kormánya”.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni bejelentette, a párt kész mozgósítani az olaszokat: „ha szükséges, a terekre vonulunk”. Kifejtette, hogy a balközép erő azért szövetkezik az M5S-szel, hogy a következő olasz államfőnek Romano Prodi volt baloldali kormányfőt válasszák meg.

Az M5S és a PD közötti kormányalakítási tárgyalások hétfő este felgyorsultak. Először Luigi Di Maio, az M5S vezetője és Nicola Zingaretti PD-főtitkár a római kormánypalotában tartott félórás egyeztetést. Ezután Zingaretti úgy nyilatkozott, „a két párt közti egyeztetés megkezdődött, optimista vagyok, az új kormányon dolgozunk”.

Nicola Zingaretti és Luigi Di Maio később ismét a kormánypalotában találkozott, és Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk.

Korábban az M5S a közös kormány feltételeként szabta, hogy Giuseppe Conte legyen az esetleges M5S-PD-kormány vezetője. Sajtóértesülések szerint ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát átadni a balközép pártnak, a többi között a pénzügyminisztériumot.

Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra a parlamenti pártokkal a konzultációt. A nagyobb pártokat – köztük a PD-t, a Ligát és az M5S-t – szerda késő délután fogadja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.