Salvini a kormányfői székre tör

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be tegnap Giuseppe Conte miniszterelnök ellen az Olaszországot de facto irányító Matteo Salvini belügyminiszter bevándorlásellenes pártja. Paolo Borchia, a Liga politikusa a Magyar Nemzetnek elmondta: jelenleg Sergio Mattarella államfő, majd pedig a választók kezében a döntés, milyen kormányt akarnak az ország élére. Salvini azonban úgy érzi, pártjuk mostanra elég erőssé vált ahhoz, hogy maga mögött hagyja az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös koalíciós kormányzást.

2019. 08. 09. 18:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapra továbbgyűrűzött a csütörtök este kirobbant kormányválság Rómában: egy nappal azután, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter a kormánykoalíció összeomlásáról beszélve új választások mihamarabbi kiírását sürgette, pártja, a Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be Giuseppe Conte miniszterelnök ellen.

– Túl sok mindenben nem ért egyet a Liga és koalíciós partnere, az M5S – ez az indoklás olvasható az Il Giornale című lap által idézett közleményben. De Conte nem akar felállni a kormányfői székből, ezt már csütörtök este világossá tette, miután Salvinivel és az M5S élén álló Luigi Di Maióval is külön-külön tárgyalt a miniszterelnöki rezidencián.

A szakítás ürügye egy látszólag kevéssé fontos ügy, a Torino és Lyon közötti nagy sebességű vasútvonal (TAV) építése, illetve annak leállítása. Az M5S szükségtelen kiadásnak, pazarlásnak tartja a húszmilliárd eurós projektet, az arra szánt pénzt pedig inkább a már meglévő közlekedési hálózat fejlesztésére fordítaná, és ezért indítványt nyújtott be a munkálatok leállítására. Csakhogy a Liga – több ellenzéki párttal együtt – szerdán az M5S indítványa ellen szavazott a szenátusban. Ez hirtelen szélesítette a koalíciós szakadékot azután, hogy a hét elején az M5S politikusainak többsége beállt a Salvini nevével fémjelzett szigorú migrációs törvénycsomag mögé.

– Nincs többsége a kormánynak, elvégre a két kormánypárt egymás ellenében szavazott – érvelt Salvini az új választások kiírásának szükségessége mellett. Elemzők azonban úgy vélik, a belügyminiszter részéről a kormánykoalíció felrúgására tett kísérlet azt jelzi, a római politika erős embere mostanra érzi elérkezettnek az időt, hogy ne csak hallgatólagosan, a belügyi tárca éléről irányítsa az országot, hanem hivatalosan is beüljön a kormányfői székbe.

Ezt támasztja alá Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselőjének érvelése is. A Salvinivel baráti kapcsolatban is álló politikus lapunknak kifejtette: mostantól Sergio Mattarella államfő kezében a döntés azt illetően, hogy kiírja-e az új választásokat. Később pedig a választók maguk dönthetik majd el, milyen kormányt akarnak Olaszország élén látni. Mint Borchia emlékeztetett, a májusi európai parlamenti választásokon a Liga teljesen maga alá gyűrte koalíciós partnerét, noha a 2018 márciusában megrendezett olasz parlamenti választásokat még az M5S nyerte.

– A Ligára akkor mindössze a választók 18 százaléka voksolt, mostanra viszont fordult a kocka,. Ez egyértelműen jelzi, hogy a polgárok milyen irányvonalat képzelnek el Olaszországban, amit azonban a parlamenti erőviszonyok jelenleg még nem tükröznek – magyarázta Paolo Borchia. A Liga hagyományos bázisaként számon tartott északi országrész helyzetét veronaiként jól ismerő politikus hangsúlyozta: a TAV vasútvonal csak egy része a problémának, emellett az északi tartományok autonómiájának kiszélesítése is régóta árnyékot vet a Liga és az M5S kapcsolatára.

Egy a Politico brüsszeli hírportál által idézett kutatás mindenesetre azt jelzi, az új választásokkal csak a Liga járna jól. A bevándorlásellenes tömörülés támogatottsága csaknem a 40 százalékot is eléri, miközben az M5S-t 18 százalék alatt mérik. Salvini tegnapi sajtótájékoztatóján azt is nyomatékosította: elfogadhatatlan lenne bárminemű kísérlet arra, hogy választások helyett egy másik koalíció váltsa a mostanit. Az M5S-nek ugyanis az volt a terve, hogy a Ligát megkerülve összeállna akár a balközép Demokrata Párttal is, csak hogy hatalmon maradhasson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.