Matteo Salvini: Az olaszok az elsők

A tüntetés Matteo Salvini szerint azt kívánja majd demonstrálni a kormánynak, hogy az olaszok az elsők.

2020. 05. 20. 6:50
null
Giorgia Meloni pártja tüntet a kormány ellen Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljes káosz a baloldali kormánynak a koronavírus elleni védekezés második fázisába lépő újranyitási terve, fogalmazott a minap Georgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) vezetője. A jobboldali politikus a La Repubblica baloldali napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, a regionális vezetők nyomásgyakorlása nélkül még most is zárt, kompenzációt nem kapó üzletek között találnánk magunkat, olyan öngyilkos regulák között, amelyeket képtelenség betartani. – Elfogadhatatlan, hogy még néhány órával a hivatalos újranyitás életbelépése előtt sem lehetett tudni, hogy ki és hogyan tudja ezt megvalósítani – fűzte hozzá Meloni.

Utalt arra is, hogy nem csupán a bevándorlásellenes Liga vezette Veneto tartomány és a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! kezében lévő Liguria régió, de a baloldal fellegvárának számító Emilia-Romagna sem várt Giuseppe Conte döntésképtelen kormányára, hanem önállóan határozott az újranyitásról.

A kormány végül behódolt a régiók nyomásgyakorlásának, így hétfő óta már nem kell engedély, illetve formanyomtatvány az olaszoknak ahhoz, hogy utcára lépjenek, ugyanakkor egyelőre tartományonként különböző szabályozások vannak érvényben, és még a régiók közötti átjárás sem engedélyezett. A jobboldali szövetség azonban a baloldali kormány által vállalt, Brüsszel kegyeit kereső irányvonaltól merőben eltérő gazdasági és politikai újranyitást akar hirdetni, Matteo Salvini korábbi belügyminiszter és Georgia Meloni ezért tömegdemonstrációt hirdetett az olasz köztársaság június 2-i nemzeti ünnepére. A tüntetés Matteo Salvini szerint azt kívánja majd demonstrálni a baloldali kormánynak, hogy az olaszok az elsők.

Giorgia Meloni pártja tüntet a kormány ellen
Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

A június 2-i, pártzászlók nélküli megmozdulás az óvintézkedések betartásával, teljes biztonságban zajlik majd, ígérte közleményében a Liga. Noha a demonstráció helyszínéről még nem döntöttek, egyre valószínűbb, hogy Róma legnagyobb terén, a Piazza Venezián tartják meg. Salvini a minap hangsúlyozta: amint legyőztük a vírust, az emberek visszatérhetnek a szavazófülkékbe. – Ez nem az uralkodók és a palotajátékosok ideje, vissza kell adni a szót az olaszoknak – fogalmazott, majd hozzáfűzte: meggyőződése, hogyha az állampolgárokra bízzák végre a döntést, akkor egy éven belül egy jobb Olaszországban fogják találni magukat.

Egyelőre még kérdéses, hogy Silvio Berlusconi pártja részt vesz-e Salvini tömegdemonstrációján. A jobbközép tömörülés ugyanis először megvárná annak a bizalmi szavazásnak az eredményét, amelyet Alfredo Bonafede igazságügyi miniszter ellen kezdeményeztek a márciusban kitört börtönlázadások miatt. A párt koordinátora, Antonio Tajani tegnap világossá tette: a jobboldal nem egy párt, hanem egy koalíció. – Várjuk meg a holnapi szenátusi szavazás eredményét, és aztán döntsünk, hogy együtt vagy külön veszünk-e részt a június 2-i rendezvényeken – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.