Salvini diadalmenetre számít

Az Európai Néppárt stabil erőpozícióját és a populistának bélyegzett jobboldali pártok erősödését vetíti előre az Európai Parlament tegnap közzétett felmérése. Kevesebb mint száz nappal a sorsdöntő európai választások előtt Magyarországon továbbra is a kormánypártok élvezik a többség bizalmát: a Fidesz—KDNP a friss mandátumbecslés szerint tizenhárom képviselőt delegálhat majd az uniós parlamentbe. Ugyancsak árulkodó, hogy az adatok értelmében rövidesen a Matteo Salvini vezette olasz Liga válhat Európa egyik legütőképesebb pártjává.

Judi Tamara
2019. 02. 19. 5:55
Italy's Interior Minister Matteo Salvini arrives to attend a news conference regarding the return of former leftist guerrilla Cesare Battisti, in Rome
ITALY-BATTISTI/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) tegnap közzétette első átfogó mandátumbecslését a májusban esedékes európai választásokról, amely igazolta a várakozásokat, miszerint a kontinensen új szelek fújnak: bár az Európai Néppárt (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) maradhatnak az EP legnagyobb pártcsaládjai a voksolást követően, a rendszerkritikus, euroszkeptikus és sok helyen csak populistaként emlegetett tömörülések is jelentős támogatottságra tehetnek szert.

A friss felmérés szerint a magyar kormánypártokat is soraiban tudó néppárt megőrizheti erőpozícióját, és 183 mandátumot tudhat majd magáénak a következő ciklusban, míg a második helyezett szociáldemokratáknak 135 képviselői helyet jósolnak.

Harmadik helyen az Európai Konzervatívok és Reformerek helyett (a pártcsaládot a brit konzervatívok nélkül jelentős veszteségek érik) a liberálisok futhatnak be 75 mandátummal. Az EP becslése egyelőre nem sorolta Emmanuel Macron francia elnök pártját a majdani liberális frakcióba, ám valószínű, hogy a tömörülés végül Guy Verhofstadtékat fogja erősíteni.

A tagállami szintű felmérések hazánk esetében megerősítették az eddigi tendenciát: a legnagyobb, 49,3 százalékos népszerűséget a Fidesz–KDNP tudhatja magáénak, míg a Jobbikét 15,5 százalékra, az MSZP és a Párbeszéd koalícióját 13,3 százalékra, a Demokratikus Koalícióét 7,2 százalékra, a Momentumét pedig öt százalékra becsülték.

A Magyarországnak fenntartott 21 képviselői helyből a jelenlegi adatok szerint a kormánypártok tizenhárom, a Jobbik négy, az MSZP–Párbeszéd három, a Demokratikus Koalíció pedig egyet szerezhet meg.

A többi tagállam közül Olaszországot érdemes kiemelni, ahol a Matteo Salvini (képünkön) vezette bevándorlásellenes Liga továbbra is elképesztő adatokat produkál, és minden esélye megvan rá, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb párttá nője ki magát. Salviniék – akik jelenleg a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) csoportot erősítik – májusban huszonhét európai parlamenti mandátumot szerezhetnek.

Utóbbi a második legerősebb tömörüléssé tenné őket Európában a német keresztény uniópártok mögött. A becslés szerint a CDU/CSU huszonkilenc parlamenti helyet tudhat majd magáénak.

A szintén az ENF tagjaként működő, Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés pedig Franciaországban erős: az uniókritikus párt a neki jósolt huszonegy mandátummal megelőzi Emmanuel Macron elnök A Köztársaság lendületben pártját és annak szövetségesét, a Modemet. Utóbbi együttműködésnek jelenleg húsz képviselői helyet jósolnak.

Fotó: Reuters

A Politico brüsszeli hírportál elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy elméletileg a másik euroszkeptikus csoport, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) is erősödhet az olasz Öt Csillag Mozgalom népszerűségének köszönhetően.

A pártcsalád jövőjét ugyanakkor elhomályosítja, hogy a Luigi Di Maio vezette párt – Salvini Ligája ellenében és már a brit euroszkeptikusok nélkül – saját EP-frakciót akar létrehozni.

A matematika nyelvén mindez azt jelenti, hogy a jövő Európai Parlamentjének legalább egyötöde az euroszkeptikusok közül kerülhet ki. A Bloomberg hírügynökség például 153 uniókritikus mandátumot osztott ki, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a végső szám ennél is nagyobb lehet, ugyanis az Alternatíva Németországnak (AfD) például nem rendelkezik európai pártcsaláddal, és a magyar kormánypártok is jóval kritikusabban szemlélik Európát, mint a néppárti fősodor.

Az EP mostantól egészen a választásokig kéthetente közzéteszi majd az aktuális mandátumbecslését. Idén már a voksolás utolsó napján, május 26-án este hat órától exit poll eredmények is elérhetők lesznek – még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat közzétennék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.