Salvini: Sok szerencsét Orbán Viktor barátomnak!

A politikai acsarkodást félretéve a jelenleg ellenzékben lévő olasz jobboldal – noha nem kritikátlanul, de – támogatja a római kabinetnek a koronavírus terjedését gátló intézkedéseit. Matteo Sal­vini és Giorgia Meloni biztosították támogatásukról az ismét a nemzetközi liberálisok célkeresztjébe kerülő magyar kormányt.

2020. 04. 01. 9:53
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Budapest, 2019. mjus 2. Orbn Viktor miniszterelnk (j) s Matteo Salvini olasz belgyminiszter, miniszterelnk-helyettes kezet fog sajttjkoztatjukon Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. mjus 2-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Nagy aggodalom kísérte a magyar parlament jóváhagyását, amely rendkívüli hatalommal ruházza fel Orbán Viktort a koronavírus elleni harcban. Ha valaki eddig még nem vette volna észre, Olaszországban a szabadság korlátozása dekrétumok formájában történik – írta a minap a Twitter mikroblogon Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke. Hasonlóan kiállt a magyar miniszterelnök mellett a jobboldali összefogás élén álló Matteo Salvini is.

A bevándorlásellenes politikus úgy fogalmazott: „Különleges hatáskört kapott Orbán a vírus legyőzése érdekében? Tisztelettel üdvözlöm a magyar állampolgárok által demokratikusan megválasztott parlament többségi döntését a törvény elfogadása kapcsán. Sok szerencsét kívánok Orbán Viktor barátomnak és minden magyar embernek.”

A jelenleg ellenzékben lévő olasz jobboldal ugyanakkor – a magyar ellenzékkel ellentétben – hajlandó volt félretenni a politikai acsarkodást a válságrendezés, illetve a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében. Noha tavaly szep­tember óta Salvini szinte minden lehetséges platformon igyekezett átvenni az irányítást a Giuseppe ­Conte vezette baloldali kormánytól, a járvány következtében Olaszországban kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel minden, a koronavírus terjedését gátló intézkedésben támogatták a római kabinetet. Ez nem azt jelenti, hogy az egykori belügyminiszter ne kritizálná a Conte-­kormány válságkezelését, csak épp nem akadályozza az olasz állampolgárok életét veszélyeztető járvány elleni kemény fellépést.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Salvini szerint ugyanakkor a Conte-­kormány által előirányzott, mintegy négy és fél milliárd euró összegű azonnali költségvetési támogatás korántsem elegendő az ország soha korábban nem tapasztalt gazdasági kárainak enyhítésére, még akkor sem, ha ezt Róma további 400 millió euróval toldja meg a polgári védelem forrásaiból. A Liga vezetője szerint minimum ötvenmilliárd euró­ra lesz szükség a krízis kezeléséhez.

A válsághelyzet első két hetében a kutatások a kormánypártok előretörését jelezték, a Tecné által legutóbb, március végén készített felmérésből viszont az derült ki, hogy a kormánypártok támogatottsága gyengült az elmúlt napokban, az ellenzéké folyamatosan emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.