Salvini továbbra is a tengerből kimentett illegális bevándorlók uniós szétosztását szorgalmazza

Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn ismét a Földközi-tengerből kimentett migránsok EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 migránst szállított Lampedusa szigetére.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 migránsnak a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. „Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be” – mondta el Salvini hétfőn.

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó – fedélzetén 41 migránssal – múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajó kapitánya számára Salvini példaszerű büntetést követel. „Látni fogjuk, hogy azok, akik megszegik az olaszországi törvényeket, büntetést kapnak. Tisztelem az igazságszolgáltatás függetlenséget, de olyan ítéletekre van szükségünk, amelyek Olaszországot segítik; garantálják a biztonságot és a határvédelmet” – fogalmazott az olasz belügyminiszter.

Olasz sajtójelentések szerint a mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult „illegális bevándorlás segítése” miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének – a Sea-Watch 3 hajó kapitányának – keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az ügyben az ügyészség várhatóan leghamarabb a nyarat követően határozhat arról, hogy eljárást indít, vagy ejti az illegális bevándorlás segítése miatti vádakat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre.

A Sea-Watch 3 az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe június végén, és a manőver közben nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a civil hajó kiköthessen. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene az olasz vádhatóság. Rackete azóta ismét szabadlábon van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.