Sánchez az európai uniós szocialisták élére tör

„Intenzív választási időszakot zártunk le, holnap újra eljön a stabilitás ideje” — mondta az európai parlamenti választás éjszakáján Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök. Az ország három választást tud a háta mögött: április végén parlamenti, a múlt hétvégén pedig helyhatósági és persze uniós választásokat tartottak. Miután szoros küzdelemben, de utóbbit is megnyerték — 32,8 százalékkal —, a szocialisták Pedro Sánchezzel azonnal akcióba lendültek.

Zetelaki Réka
2019. 05. 29. 13:00
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez in Paris
Politikai keringőre hívja egymást Macron és a spanyol kormányfő Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még nem történt meg a kormányalakítás az áprilisi választás nyomán, hétfőn már Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott a párizsi ­Élysée-palotában, hogy megtárgyalják az eredményeket és persze a közös célt: a szélsőjobboldal elutasítását. „Egyetértettek abban, hogy új posztok is szükségesek a megújuló összetételű Európai Parlamentben” – közölte a spanyol miniszterelnök hivatala. Sánchez azonnal egy „szociális Európát” sürgetett, és kijelölte a felelősségét egy „szocialista opció kialakításáért”.

A 47 éves közgazdász tavaly nyáron került a spanyol kormány élére, és nem véletlenül nevezik a spanyol szocia­lizmus főnixmadarának. A széttöredezett pártrendszerben meglepő módon hozta vissza kormányra a korábban nagy pártnak számító Szocialista Pártot (PSOE), és hamarosan az ­uniós pártcsaládban is reménysugárként könyvelték el. Mindössze Portugália, Svédország, Szlovákia, Málta és Románia rendelkezik az unión belül szocialista kormányfővel. Mindehhez hozzájárult persze, hogy első intézkedéseként nagy csinnadrattával befogadta az Aquarius migránshajót.

A politikusnak most nagy tervei vannak az EU-n belül, írja az Euractiv uniós hírekkel foglalkozó oldal. A kormányfő a párt listáját vezető Josep Borrell külügyminisztert szánja komolyabb posztra. Az Európai Parlament volt elnöke esélyes lehet az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének pozíciójára, a bizottság alelnöki posztjára vagy esetleg az EP-elnöki poszt megújítására.

Politikai keringőre hívja egymást Macron és a spanyol kormányfő
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Bár mindebből úgy tűnhet, hogy ­Sánchez magabiztosan áll ki uniós szinten, a hazai támogatottsága valójában nem ilyen erős. Mivel elegendő támogatottság híján kénytelen volt előre hozott választásokat kiírni, most ügyvezető miniszterelnökként működik. A kormányalakítás is nehézkes: az EP-választások előtt még arra kérte a jobbközép erőket, hogy ne támogassák a szélsőjobboldalt. A baloldalnak ugyanis szüksége van a támogatásra a vezetés megszerzéséhez. Több tartományban pedig fennáll a veszély, hogy a három jobboldali párt megszerezheti a többséget.

A szocialisták uniós szinten jó eredményt értek el Máltán, ahol Joseph ­Muscat miniszterelnök vezetésével kormányon vannak: 55,9 százalékot szereztek. A portugál kormányfő, Antonio Costa vezette párt aratott még jelentős győzelmet 33,5 százalékkal, és Hollandiában Frans Timmermans bizottsági alelnök pártja 19 százalékos támogatottsággal nyert. A szocialisták Romániában 22,7 százalékot szereztek. Viszonylag jól szerepeltek Olaszországban, ahol Matteo Salvini vezette Liga mögött a második helyen végeztek.

Nehéz a kormányalakítás

Az április 28-án tartott választást követően múlt héten zajlott le a spanyol parlament alakuló ülése, de a kormányalakítás még várat magára. Az első helyen a Szocialista Párt végzett, 123 helyet szerzett, ám a beiktatáshoz 176 képviselő szavazatára lesz szükség. Feltehetően a radikális baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) párttal alakíthat koalíciót, amelynek vezetője, Pablo Iglesias maga is elég komoly szerepet követel a kormányban. A két párt ugyanakkor még mindig nem elég erős együtt: így szüksége lehet a nacionalista pártok támogatására is. Pedro ­Sánchez miniszterelnök most a jobbközép Polgárok (Ciudadanos) pártot próbálja magához csalogatni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.