Semmiképp sem marad miniszterelnök Bojko Boriszov

Új miniszterelnök-jelölttel állhat neki a kormányalakítási tárgyalásoknak a legerősebb bolgár párt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 14. 14:15
KARINS, Krisjanis; BORISZOV, Bojko; KURZ, Sebastian; JANSA, Janez; PLENKOVIC, Andrej; BABIS, Andrej
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök újságírókhoz beszél a Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az uniós vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásuk után Bécsben 2021. március 16-án. A tanácskozáson Krisjanis Karins lett miniszterelnök és Andrej Plenkovic horvát kormányfõ videokonferencia keretében vett részt. A koronavírus elleni oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlõ mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette szerdán, hogy nem lesz kormányfő abban az esetben sem, ha a választásokon győztes pártjának (GERB) sikerülne kormányt alakítani, ami egyébként nem valószínű az eddigi fejlemények alapján.

Boriszov pártja, az eddigi koalíciós kormány erősebb tagja, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte meg az április 4-i parlamenti választásokat a szavazatok 26 százalékával, de mindeddig nem tudott új koalíciós kormányt alakítani, és Boriszov maga is elismerte, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A kormányalakítás jogát még nem adta át a második legerősebb pártnak, de arról már most letett, hogy ő legyen a miniszterelnök, ha pártja mégis részt vehetne a koalícióban.

Közölte szerdán, hogy pártja kormányfőjelöltjének személyére van egy jelöltje, aki egyértelműen Európa- és NATO-párti, de egyelőre nem nevezte meg. Ha a GERB Rumen Radev államfőtől megkapja a felhatalmazást arra, hogy tovább tárgyaljon a többi párttal a kormányalakításról, akkor e tárgyalásoknak ezzel az új miniszterelnök-jelölttel kezdenek neki, mert fő a nemzet egysége – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva egy vidéki látogatása alkalmával.

Boriszov a múlt héten lemondott a választásokon megszerzett parlamenti mandátumáról, amit azzal indokolt, hogy nincs szüksége büntetőeljárás elleni védelemre, amelyet képviselői mentelmi joga alapján élvezne. A Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform ugyanis vizsgálóbizottságot akar alakítani a Boriszov-kormány korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására. Bulgáriában a miniszterelnöki tisztségnek nem előfeltétele a képviselői mandátum.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.