Sikeres koponya-rekonstrukciós műtét a bangladesi ikerlányok egyikén

Dr. Csókay András és Dr. Pataki Gergely orvosok végezték a műtétet Rabeyán, az ikerlányok egyikén.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 12:57
null
Dr. Csókay András, idegsebész főorvos nevével élnek vissza a covid-csalók Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végrehajtották a koponya-helyreállító műtétet Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai kedden Bangladesben. Az alapítvány azt közölte az MTI-vel, hogy a nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője, valamint Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért pedig Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel – írták.

A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek

– tették hozzá. A kislány a műtét előtt aktív volt, sokat tanult, beszélt és játszott.

A szétválasztott ikrek – Rabeya és Rukaya – különválasztva várják a közös felépülést
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Azt írták, hogy a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukayának, az ikerlányok másik tagjának az állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog, de beszélni nem tud.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, ezeket Dakkában Pataki Gergely vezetésével fogja végezni az alapítvány.

„Olyan tökéletes összhangban zajlott az egész, akár egy szimfónia. Csakis odaadó csapatmunkával lehetett megvalósítani.” A képen a műtétet végző két orvos: Dr. Pataky Gergely és Dr. Csókay András
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Dr. Csókay András vezetésével.

A szétválasztott ikrek műtétjére utaznak ki a magyar orvosok

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikrek egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.