Sikungunya-vírus terjed a problémákkal sújtotta Jemenben

A szúnyog terjesztette fájdalmas kórban ötvenen is meghalhattak, vakcina egyelőre nincs.

2020. 05. 11. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Jemen a világ többi részéhez hasonlóan küzd a koronavírus-járvány okozta problémákkal, a háború sújtotta és szinte működésképtelen országban megjelent a sikungunya-láz is. A szúnyogok által terjesztett vírust az Anadolu török hírügynökségnek neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint már háromezren elkapták és ötvenen bele is haltak a fájdalmas betegségbe az ideiglenes főváros, Áden környékén, köztük van a déli kikötőváros egyik kerületének kormányzója is. Az ENSZ jelezte, hogy az április óta az országban jelenlevő koronavírus más kórokozókkal együtt katasztrofális helyzetbe hozhatja Jement, ahol szinte minden szükséges infrastruktúra hiányzik a védekezéshez.

A sikungunya-lázat is emberi katasztrófa előzte meg. Április 21-én egy áradás következtében mocsaras terület alakult ki Áden környékén, ahol megtelepedtek a szúnyogok. A helyzetet azóta se tudták rendezni, miközben az országban általánosan rendkívül kevés a víz, Szanaa, Jemen korábbi fővárosa rendszeresen vízhiánnyal küzd évtizedek óta. A sikungunya-láz öt-hét napon át tartó, rendkívüli fájdalommal járó betegség, nagyjából minden ezredik fertőzött belehal. A fájdalom főként az ízületekben jelentkezik, ez pedig a gyógyulást követően akár éveken át is fennmaradhat. A vírus ellen nincs védőoltás, mivel eddig főleg a fejlődő országokban jelent meg, így nem folytak mély és célzatos kutatások a vakcina kifejlesztése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.