Sok illegális bevándorlót mentettek ki a tengerből a máltai hatóságok

Csütörtökön 75 migráns érkezett Máltára, miután a szigetország haditengerészete kimentette őket a Földközi-tengerből – közölte a máltai hadsereg.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 23:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekültek a sziget közelében lévő tonhalcsapdára kapaszkodtak fel, így találtak rájuk a hatóságok.

A hadsereg közölte, hogy szerdán éjjel mentették ki a bajbajutottakat a vízből, majd Máltára vitték őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megerősítette, hogy a menedékkérők már az európai uniós tagországok közé tartozó Máltán tartózkodnak.

Az UNHCR máltai szervezete közölte: munkatársai jelen voltak a bevándorlók csütörtök reggeli partot érésénél, beszéltek is velük.

„Kimerültek és éhesek voltak, illetve rendkívül megkönnyebbültek annak köszönhetően, hogy ismét szárazföldön lehetnek, miután három napot töltöttek a tengeren” – derül ki a közleményből.

A máltai hadsereg jelezte azt is: több keresési műveletet végeztek közösen az olasz parti őrséggel, hogy ezzel segítsék a líbiai parti őrséget.

Az olasz hatóságok is kimentettek egy migráns csoportot, annak tagjait csütörtökön Lampedusa szigetére szállították.

A Sea Watch német civil szervezet korábban hírt adott arról, hogy mintegy 90 ember több mint 35 órát vesztegelt a tengeren, és a bajba jutott hajó fedélzeten volt egy ötéves gyerek is, aki – jelentések szerint – időközben életét vesztette.

A nemzetközi szervezetek arra számítanak, hogy a jó idő beköszöntével várhatóan több százan vállalkoznak a Líbia és Európa közötti kockázatos átkelésre.

A jelenlegi olasz kormány szigorú politikát folytat az embercsempészek által szervezett illegális migrációval szemben, és sikerült elérnie a tengeren át érkező menekültáradat jelentős visszaesését.

Mindazonáltal az utóbbi hetekben néhány, afrikai menekülteket szállító csónaknak sikerült elérnie Olaszország legdélibb csücskét, Lampedusa szigetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.