Sokan meghaltak Japánban a nagy meleg miatt

Ötvenhét ember halt meg Japánban a hőséggel összefüggő egészségügyi problémák miatt július 29-e óta – közölte kedden a tokiói kormány.

Forrás: MTI2019. 08. 06. 22:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az előző héthez képest a háromszorosára, 5664-ről 18 347-re emelkedett a hőguta miatt kórházba került emberek száma, több mint a felük 65 év feletti. Több mint 700-an súlyos tünetekkel kerültek kórházba, és legalább háromhetes gyógykezelés vár ott rájuk.

A hőség miatt kórházba kerülők száma most volt a második legnagyobb 2008 óta, amikor a heti statisztikákat elkezdték készíteni.

Japánban az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként meghaladta 38 Celsius-fokot. A meleg leginkább az idősek számára megterhelő, mert többet tartózkodnak a szabadban, illetve otthon takarékosságból nem kapcsolják be a légkondicionálót. A hatóságok felszólították az embereket, hogy fogyasszanak sok folyadékot, hordjanak fejfedőt, és igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a napon.

Tavaly nyáron 140 ember halt meg a rendkívüli hőség miatt, emberek tízezrei kerültek kórházba.

A Tokiói-öböl felett jelenleg nagy légnyomású légréteg uralkodik, ami hőséggel párosul. Az ország harmadik legnagyobb, délnyugaton fekvő Kjúsú szigetén kedden ugyanakkor heves esőzések voltak és rendkívül erős szél tombolt, miután Mijadzaki közelében megérkezett a szezon nyolcadik, Franciscóra keresztelt tájfunja. A Franciscóval érkező legerősebb széllökések az óránkénti akár 144 kilométeres sebességet is elérték azt megelőzően, hogy a tájfun lecsapott.

Egy ember holtan találtak, aki a feltételezések szerint beleesett a megáradt folyóba a Kjúsú szigetén található Kokonoe városában – jelentette az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató a helyi rendőrségre hivatkozva.

Az előrejelzések további erős szelek, áradások, valamint földcsuszamlások veszélyére figyelmeztettek.

A part menti Oita prefektúrában 154 ezer embernek, míg Fukuoka prefektúrában húszezer embernek tanácsolták, hogy vonuljon óvóhelyre a trópusi vihar veszélye miatt. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint a szigeten hatezer háztartásban nincs villany. Több mint kétszáz légi és számos vonatjáratot töröltek az ítéletidő miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.