Soros György a Google-t is behódolásra kényszerítette

Soros György támogatásaival a Google-t is behódolásra kényszerítette. A keresőóriás egyik pályázati programjából nemrég kirakták az Origót, miután a mindig haladó és objektív Google befolyása alá tartozó szervezetek jelentették, hogy egy Orbán Viktor illiberális diktatúráját támogató médium is pozitív elbírálást kapott egy fejlesztés támogatására. A lapot törölték a kedvezményezettek listájáról, természetesen a 24.hu kiadója, a 444.hu és az Index.hu mellől. Ha leásunk egy kicsit a dolgok mélyére, gyorsan kiderül, hogy a Google-höz tartozó, az „újságírást megmenteni szándékozó” formációk régóta élvezik a spekuláns támogatását, aki, mint tudjuk, mindig csak jót akar.

Forrás: PestiSrácok.hu2019. 04. 10. 21:23
The logo of Google is pictured during the Viva Tech start-up and technology summit in Paris, France
A vállalat nem ért egyet a döntéssel, fellebbezni fog Fotó: REUTERS/Charles Platiau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 22-én jelent meg a sajtóban, hogy a Google DNI (Google’s Digital News Innovation Fund) pályázatán a New Wave Media Group (NWMG) sikeresen pályázott. A cég egy olyan fejlesztésre kért támogatást a Google pályázati kiírásában, melynek elsődleges funkciója a szerkesztők és újságírók munkájának segítése.

A Media Power Monitor hamar cikket is írt az esetről, miután kiszúrta az NWMG-t a díjazottak között, az írásban pedig azt állították, hogy a Google az illiberális Orbán Viktor lapjának támogatást ad, vagyis ezzel a “korrupt diktatúrát” támogatja Magyarországon. Ezek után a szintén “pártatlan” NiemanLab is felvetette a Google-nél ugyanezt, a keresőóriás pedig ezek után “felülvizsgálta” a történteket, majd megvonta az Origo kiadójától a pályázati támogatást. Itt tartunk.

A DNI-pályázattal kapcsolatos honlapról már le is került a New Wave Media neve, így a támogatottak között csak a 24-et kiadó Centrál, a 444-et kiadó Magyar Jeti és az Index.hu neve olvasható a támogatottak között – olvasható a PestiSrácok portálon.

Látjuk tehát, hogy a Google kicsit sem mondható pártatlannak, ami a keresési eredményekből is gyorsan leszűrhető. De ha az ember bizonyítékot akar, akkor csak meg kell nézni a Google News Lab nevű kezdeményezését (ez alá tartozik a DNI-program is), amely tulajdonképpen egy újságírókat segítő szolgáltatás, lényege pedig az, hogy a cég a már meglévő szolgáltatásait és szoftvereit a sajtó rendelkezésére bocsájtja. A kezdeményezésben elvileg azért működnek szorosan együtt, hogy “a média jövőjét közösen építsék meg”. Leírva ez nemes célnak tűnhet, valójában azonban arról van szó, hogy a csapatban kizárólag olyan tagok kaphatnak helyet, akiknek megegyezik a világnézetük a Google-ével.

GOOGLE = SOROS?

A Google News Lab-en belül működik egy Center for Public Integrity nevű nonprofit, oknyomozó újságírással foglalkozó, nagyon független szervezet is, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, hogy leleplezze a világot felemésztő korrupciót, a vezetők hatalmukkal való visszaélését. 2014-ben ez a szervezet Pulitzer-díjat is nyert a “független” tevékenységéért.

Ha jobban megvizsgáljuk a CPI-t, illetve a Google News Lab-et, érdekes dolgokat találunk. A Google News Lab igazgatója Olivia Ma, aki a Center for Public Integrity nonprofit szervezet igazgatóságának alelnöke is egyben. Olivia Ma nagy karriert futott be a Google környékén: volt már a Google+ hír- és médiakapcsolatokért felelős vezetője, vagy épp a YouTube “News and Politics” team alapítója. De menedzselte a YouTube 2012-es “választási stratégiáját”, valamint azért is felelt, hogy a YouTube kiemelt eseményekre (például az Arab Tavaszra) miként reagál. E mellett ő maga is készített három Obama-interjút szintén a YouTube-on.

A Center for Public Integrity az éves beszámolók alapján 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben biztosan kapott pénzt az Open Societytől, a támogatás összege ismeretlen, bizonyos források azonban 1,7 millió dolláros támogatásról is írtak már korábban.

Az elnökségi tagok között volt egykor a CNN-es Christiane Amanpour is, aki annál az ABC News-nál is dolgozott, amely szintén több millió dolláros támogatást kapott Soros Györgytől, például 2004-ben, amikor a spekuláns George Bush-t szerette volna legyőzni. A milliárdos ekkor összesen 27 millió dollárt költött el különböző “független” médiumoknál, amelyektől azt remélte, hogy majd az ő javára befolyásolják a közvéleményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.