Sorosék „újragondoltatnák” a rendőrséget a fekete közösséggel

A Nyílt Társadalom Alapítvány 220 millió dolláros beruházást eszközöl a feltörekvő szervezetek irányába.

Forrás: Tűzfalcsoport2020. 07. 16. 14:54
null
London, 2020. június 21. A Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom támogatói tüntetnek Londonban 2020. június 21-én. Az Egyesült Államokban már három hete zajlanak rasszizmus és a rendõri erõszak elleni tüntetések. A tüntetéshullámot egy afroamerikai férfi, George Floyd halála váltotta ki, aki egy brutális rendõri intézkedésben vesztette életét május 25-én Minneapolisban. MTI/AP/Alberto Pezzali Fotó: Alberto Pezzali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy a nemzet faji igazságosság felé mutató történelmi helyzetét támogassa, a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette, hogy összesen 220 millió dolláros beruházást eszközöl az országban feltörekvő szervezetek és vezetők irányába, akik a fekete közösségekben hatalmat építenek, és ígéretet tesznek arra, hogy képesek az adott szituációt kihasználva jobb helyzetet teremteni az érintett csoport számára.

Ennek a támogatásnak a legnagyobb része – 150 millió dollár – ötéves ciklusokban történik a fekete vezetésű igazságszolgáltatási szervek számára, amelyek elősegítik a faji egyenlőség felé mutató lendület megteremtését és fenntartását. A nyitott társadalom reakciója tükrözi azt a meggyőződést, hogy a valódi haladáshoz hosszú évek folyamatos támogatására van szükség, és legyen mód a vezetők elszámoltatására az érintett közösségek által.

„Inspiráló és hatalmas tapasztalat jelen lenni a faji igazságügyi mozgalom ezen átalakulási pillanataiban!” – mondta Patrick Gaspard, az Open Society Alapítvány elnöke. „Nagy örömünkre szolgál, hogy alapítónk és elnökünk, Soros György által elindított létfontosságú munkát folytathatjuk az elnyomott emberek jogainak, méltóságának érdekében az egész világon.

„A szisztematikus rasszizmus lebontására irányuló küzdelem folyamatos; a köztársaság hajnalától napjainkig létezett, és beépült a kormányzat minden szintjébe, valamint a büntető- és igazságszolgáltatási rendszerekbe. Azonban az emberek sokasága, akik utcára vonultak, reményt nyújtanak mindannyiunknak. Ennek az amerikai történelem számára legnagyobb eseménynek a sikerét évekkel, nem pedig hetekkel kell mérni!” – mondta Tom Perriello, az Open Society-USA ügyvezető igazgatója.

„A befektetések e csoportjának kedvezményezettjei között vannak olyan feltörekvő szervezetek, mint például a Black Voters Matter és a Circle for Justice, és vannak köztük, akik a rendőrség megszüntetéséért harcolnak. Ezek a szervezetek együttesen alkotják az igazságosság létfontosságú ökoszisztémáját, amely alkalmas arra, hogy a mai rendkívüli energiát kiaknázza és biztosítsa, hogy érdemi reformot eredményezzen. Itt az ideje a sürgős és merész fellépésnek az Amerikai Egyesült Államokban a faji igazságtalanság leküzdésére” – mondta Alex Soros, az Open Society Alapítvány elnökhelyettese. „Ezek a beruházások képessé teszik a fekete közösség vezetőit arra, hogy újragondolják a rendőrséget, megszüntessék a tömeges bebörtönzést és a lehetőségek előtt álló akadályokat, amelyek már régóta az egyenlőtlenségek forrásai.”

A Nyílt Társadalom emellett jelentős befektetések sorozatát is végrehajtja, összesen 70 millió dollárral a faji igazságosság elősegítése érdekében. Ezek a kezdeményezések a következőket foglalják magukban:

  • Beruházások egy sor városban, amelyek kapcsán újragondolják a közbiztonságot, túlmutatnak a kriminalizálás és a börtönbüntetés kultúráján, és céljuk a biztonságos, egészséges és faji szempontból igazságos közösségek létrehozása. E célok érdekében merész és ígéretes stratégiákat fognak finanszírozni.
  • Pénzügyi támogatás, érdekképviselet és technikai segítségnyújtás révén partnereik lesznek az önkormányzatok és a helyi szervezetek.
  • A további beruházások a fiatalok polgári elkötelezettségének előmozdítására irányulnak, akik közül sokan elsőként folytatnak aktivista tevékenységet hazájuk történelmének rendkívüli politikai pillanatára adott válaszként. Mivel a nyári szakmai gyakorlatokat a Covid–19 által megrongált munkaerőpiacon megszüntették, és a középiskolák és a főiskolák nem tudják, tudnak-e ősszel hallgatókat fogadni a campusba, az Open Society finanszírozása lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy beiratkozhassanak gyakornoknak, illetőleg részt vegyenek ösztöndíjakban, amelyek a faji igazságosságra, a demokráciára, a szervezésre és a mentorálásra összpontosítanak.
  • Támogatás a választók elnyomása és a dezinformáció elleni küzdelem, valamint a biztonságos választások biztosítása érdekében a pandémia közepette folytatott erőfeszítések támogatására.
  • „A rendkívüli lendület fenntartása a fekete élet igazságszolgáltatásának megteremtése szempontjából alapvető fontosságú a demokrácia útjának elérésében! Össze kell kapcsolnunk a mozgalom hosszú távú elkötelezettségét a rövid távú lehetőségekkel!” – mondta Gaspard.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.