Sörösüvegekkel és macskakövekkel támadtak a belga rendőrökre

Vízágyút is bevetettek a belga rendőrök a sörösüvegekkel és macskakövekkel rájuk támadó tüntetőkkel szemben a mintegy tízezer ember részvételével, a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen vasárnap délután tartott brüsszeli tüntetés után. A rendbontók gyújtogatnak, kirakatokat törnek be, és üzleteket fosztanak ki – közölte a helyi média vasárnap.

Forrás: MTI2020. 06. 07. 21:41
null
Brüsszel, 2020. június 7. Tiltakozók az amerikai George Floyd halálát okozó rendõri túlkapás miatt és a rasszizmus ellen tartott tüntetésen Brüsszelben 2020. június 7-én. A tüntetõk ugyanakkor szolidaritásukat fejezik ki a Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) mozgalommal. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rasszizmus elleni megmozdulást a belga főváros igazságügyi palotája előtt tartották. A tüntetés résztvevői a belga társadalomban is tapasztalható idegengyűlöletre, a színes bőrűek hátrányos megkülönböztetésére hívták fel a figyelmet, valamint a belga rendőrség szerintük gyakran indokolatlan fellépése ellen tiltakoztak.

Rendőrségi információk szerint a megmozdulás kezdetben incidens nélkül zajlott. A rendezvény végén tüntetők mintegy száz fős elvonuló csoportja rendőrautókat dobált meg és rendőrökre támadt az igazságügyi palotától mintegy 500 méterre található Porte de Namur nevű kereszteződés közelében. A helyszín a Brüsszel fekete lakosságának otthon adó kerület, az úgynevezett Matonge negyed közelében fekszik. A város felett rendőrségi helikopter köröz. Előállításokról nem érkezett jelentés.

Ilse Van de Keere, a brüsszeli rendőrség szóvivője azt mondta, a rendbontók szemeteseket, kartondobozokat gyújtottak. Több üzlet jelentős károkat szenvedett, miután kirakataikat betörték és kifosztották. A rendőri beavatkozás folytatódik. A környéket lezárták. A rendőrség vízágyúkat használ a tömeg oszlatására – közölte.

A délutáni tüntetésen Ange Kaze, a megmozdulást szervező mozgalom szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halála sok embert felrázott. Sok embernek van elege a rendőri erőszakból, amely rendszerint a feketék ellen irányul – mondta.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy vasárnap szintén rasszizmus elleni megmozdulást tartottak 1200 ember részvételével az észak-belgiumi Antwerpenben, valamint a nyugat-belgiumi Gentben mintegy 750 fő részvételével. Utóbbi tüntetést a kongói területeket gyarmatosító korábbi belga uralkodó, II. Lipót szobrának közelében tartották. Mivel a rendezvényt nem jelentették be, a szervezőknek 350 eurós (mintegy 120 ezer forint) büntetést kell fizetniük – közölték.

A keleti országrészben található Hasselt városában mintegy kétszáz fő gyűlt össze a fekete amerikai férfi halálára emlékezve. A résztvevők II. Lipót szobrához vonultak, az alak fejét fehér kendővel takarták le.

A rendőrség beszámolója szerint ezeken a helyszíneken nem kellett beavatkozniuk, a megmozdulások minden incidens nélkül zajlottak.

A belga média arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban több II. Lipótot ábrázoló köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban. Ismeretlen tettesek csütörtökön megrongálták az egykori király szobrát az általa alapított Brüsszel közelében található Afrika-múzeum kertjében. Ezt megelőzően szerdán az észak-belgiumi Ekerenben álló szobrot gyújtották fel, miután a múlt hét végén vörös festékkel lelocsolták. II. Lipót Gentben található mellszobrát szintén vörös festékkel öntötték le, és ráírták, hogy „Nem kapok levegőt”, George Floyd rendőri erőszak nyomán Minneapolisban május végén bekövetkezett halálára utalva. A fővárosban található belga földrajzi társaság épületét szintén vörös feliratokkal mázolták össze. Ezek arra emlékeztetnek, hogy a falakon belül működő kartográfiai vállalat készítette az 1885-től két évtizeden keresztül a király személyes tulajdonát képező kongói terület térképét.

Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves George Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis húszdollárossal próbált fizetni. A férfi levegőért könyörgött, de hiába, és a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, később vádat is emeltek ellenük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.