Srí Lankán lekapcsolták a közösségi portálokat

Forrás: MTI2019. 05. 13. 18:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap folyamán a hatóságok országos kijárási tilalmat rendeltek el óvintézkedésként helyi idő szerint kedd hajnali négy óráig.

A kijárási tilalmat először az Északnyugati tartományban rendelték el, ahol uszító üzenetváltások voltak a közösségi hálón a kisebbségi muszlimok és a többségi szingalézek között.

Egy kereskedő által a Facebookra kitett kommentre reagálva keresztények csoportjai támadtak a szigetország északnyugati részén fekvő Chilawban muszlimok üzleteire.

A biztonsági erők Chilawban a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a csőcseléket, más városokban viszont erőszakcselekményeket követtek el muszlimok ellen.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben.

A biztonsági erők helyenként könnygázzal oszlattak a két napja tartó zavargások során.

„Zavargók százával vannak, a rendőrség a hadsereg pedig csak ölbe tett kézzel néz. Felégették mecsetjeinket és összetörték a muszlimok több boltját is” – mondta Kottampitiya egyik névtelenül nyilatkozó lakosa.

Egy másik szemtanú egy mecset elleni vandalizmusról számolt be: „Koránokat égettek és pusztítottak el, kitörtek minden ablakot és ajtót, s belevizeltek a muszlimok mosakodásra használt víztározójába”.

A rendőrség korábban közölte, hogy a Chilawban és környékén vasárnap bevezetett kijárási tilalmat feloldották, de az internetes közösségi médiát elérhetetlenné tették, hogy ne tudják a feszültségek szítására felhasználni őket.

„Ne nevessetek, egy nap még sírni fogtok” – írta Facebook-oldalán egy muszlim kereskedő. A térségbeli keresztények azt hitték, hogy ez egy soron következő merényletre való figyelmeztetés. A tömeg szétverte a boltját, a rendőrség lépett közbe.

Motorosok bandája támadt a boltokra Kuliyapitiya településen, ahol négy embert őrizetbe vettek a hatóságok szerint. Tucatnyian támadtak ezután a rendőrőrsre, ahol az őrizeteseket fogva tartották, és kikényszerítették szabadon engedésüket.

Az iszlám papokat tömörítő országos ulémák tanácsa (ACJU) sajnálkozását fejezte ki, hogy az öngyilkos merényletek óta megnőtt a gyanakvás a muszlimokkal szemben.

„Türelemre szólítjuk fel a muszlim közösség tagjait, és kérjük őket, ne tegyen ki fölösleges dolgokat a közösségi oldalakra” – jelentette ki az ACJU.

Az internetszolgáltatók – Facebook, WhatsApp és Instagram – közölték, hogy utastást kaptak a távközlési felügyelettől a hozzáférés blokkolására.

A vezető Srí Lanka-i mobilszolgáltató, a Dialog Axiata Plc közölte, hogy utasítást kapott a Viber, IMO, Snapchat, Instagram és YouTube alkalmazások blokkolására is.

A muszlimok a buddhista többségű egykori Ceylon lakosságának 10 százalékát képviselik, a keresztények aránya a 22 milliós népességen belül mintegy 7 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.