Stabil a baloldal Lisszabonban

Választásokat tart holnap Portugália, az előzetes felmérések szerint António Costa szocialista kormányfő a posztján maradhat. Az ­Ibériai-félsziget kisebbik állama egyfajta szigetet képez a mai Európában: nyoma sincs radikális jobboldaliaknak, a baloldali pártok tematizálják a politikát, és széles körű a befogadó álláspont a bevándorlás kérdésében. A kampányban a migráció gazdasági szempontként szerepel: a többség azt vallja, hogy szükség van a munkaerőre az építkezéseken és a turizmusban.

Zetelaki Réka
2019. 10. 05. 15:00
Southern EU Countries Summit in Valletta
EU-SUMMIT/MEDITERRANEAN Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek hangos populisták, sem szélsőjobboldali csoportok, a liberális és befogadó szocialista párt (PS) készül győzelemre. Portugália Európa kakukktojása – írja Barry Hatton brit Portugália-szakértő. Kiemeli, míg Európa szocialista pártjai jelentősen vesztettek a népszerűségükből az utóbbi években, itt minden a régiben maradt. A két nagyobb tradicionális párt, a szocialisták és a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) állnak a frontvonalon.

– Portugália kis ország, meglehetősen stabil. A politikának itt az a lényege, hogy navigáljon a kölcsönös függőségi viszonyok között. Nincsen gyűlölet – magyarázta a Euronews oldalnak José Adelino Maltez politológus.

Szakértők szerint a kampány érdekessége, hogy Európára optimistán tekintenek, és a pártok széles körben vallják, hogy az országnak szüksége van bevándorlásra. Ennek több magyarázata is létezik: a jelenleg 10,3 millió főt számláló ország lakosságát 6,6 millióra becsülik a század végére, és már most nagy szükség van a munkaerőre, főként az építkezéseken és a turizmusban.

A politikában ezért inkább gazdasági tényezőként jelenik meg a bevándorlás: António Costa kormányfő (képünkön) például jelezte, hogy újraválasztása esetén megkönnyítené a bevándorlást, megfelelve a vállalatok igényeinek is. Portugáliában – ahogy Spanyolországban is – meglehetősen pozitív fogalom a bevándorlás, mivel főként a dél-amerikai és afrikai volt gyarmatokról érkeztek emberek, azonos nyelvvel és kultúrával. Emellett az ország nem fekszik migrációs útvonalon, és lévén kis, kevésbé gazdag állam, célpontot sem jelent az érkezők számára.

Bár az ország négy év gazdasági növekedést tudhat maga mögött, a közvélemény-kutatások szerint Costa nem számíthat többségre a parlamentben, feltehetően szövetségesre lesz szüksége. A Reuters hírügynökség szerint elképzelhető, hogy a párt épphogy lecsúszik a többségről a 230 fős parlamentben, így elegendő lehet szövetségre lépnie az Emberek–Állatok–Természet (PAN) nevű párttal.

Fotó: Reuters

A PAN jelezte, környezetvédelmi intézkedésekért cserébe készek támogatni a kormányt. Costa emellett megújíthatja a szövetségét a korábbi partnerekkel, így a kommunista párttal vagy a baloldali blokkal is.

Utóbbival azonban nehezebb lenne a megegyezés, mivel ők a támogatásért cserébe komolyabb állami kiadásokkal járó szociális intézkedéseket követelnének. Elemzők kiemelik, nem kizárt az ellenzéki győzelem sem, hiszen a szociáldemokraták támogatottsága május óta 22 százalékról 30-ra nőtt, ám ez sem rúgná fel a portugál stabilitást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.