Stabil az indiai-kínai viszony

Stabil az indiai-kínai viszony, a keletkező nézeteltéréseket megfontoltan kezeli a két ország, és nem engedik, hogy a viták elfajuljanak – állapította meg Narendra Modi indiai kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök az indiai Mámallapuramban tartott szombati találkozójukon.

2019. 10. 12. 20:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Modi a tengerparti üdülőhelyen folytatott, több órás megbeszélésről azt mondta, a két ország megállapodott abban, hogy a jövőben fogékonyak lesznek egymás aggályaira.

A két vezető találkozója előtti időszakot kissé feszültté tette, hogy Peking korábban támogatásáról biztosította Újdelhi vetélytársát Pakisztánt, amely ellenzi, hogy Újdelhi augusztusban visszavonta a kasmíri, muszlim többségű Dzsammu és Kasmír államának különleges alkotmányos státusát, kijárási tilalmat és további korlátozásokat vezetett be.

Kína az ENSZ-közgyűlésben támogatta, hogy Pakisztán a kérdést napirendre vegye. Peking szerint India nem cselekedhet egyedül Kasmírban, amelynek egy részét a két érintett országon kívül, Kína is felügyelete alatt tartja.

Részletek ismertetése nélkül Hszi hangsúlyozta, hogy nyílt és mélyreható megbeszélést folytattak különböző kérdésekről.

A kínai elnök pénteken érkezett Indiába, két nappal azt követően, hogy Pekingben fogadta Imrán Hán pakisztáni miniszterelnököt.

Az indiai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Hszi és Modi péntek este vacsora keretében két órán át tárgyalt. A két vezető eltökélt szándéka, hogy együttműködnek az olyan kihívások kezelésében, mint a szélsőségesség és a terrorizmus, továbbá kölcsönösen bővítik kereskedelmüket és a beruházásokat. Számos bizalomépítő intézkedést terveznek bevezetni 3500 kilométer hosszú közös határuk mentén az idegenforgalom és a kereskedelem terén, illetve közös katonai gyakorlatokra is készülnek a bizalom erősítése érdekében.

Kína és India 1962-ben vívott határháborút egymással, a két ország közötti határ pontos vonala máig vitatott, annak ellenére, hogy már több mint 20 tárgyalási fordulón próbálták rendezni a kérdést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.