Stockholm a lakosokra bízza a védekezést

Svédország az egyik legfertőzöttebb európai ország, ennek ellenére alig rendeltek el korlátozásokat, az iskolák nyitva vannak, a határok is átjárhatók. Ugyanakkor Norvégia és Dánia lezárta határait, többek között épp a svédek politikája miatt.

2020. 03. 17. 10:49
Danish borders closed due to outbreak of coronavirus
A szomszédos Dánia szigorított, lezárta határait Fotó: Ritzau Scanpix Denmark Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia és Norvégia soha nem látott szigorral jár el, bezárta iskoláit, határait, repülőtereit és kikötőit, sőt Norvégia a déli tartományokból se engedi az utazást északra. Svédország viszont más utat választott. Mivel elméletük szerint a koronavírus okozta megbetegedés a lakosság túlnyomó többségének alig jelent kockázatot, a tünetek enyhék, szükségtelen védekezni ellene, a vírus terjedése elhozza a védettség kialakulását is a lakosságon belül, miután átestek a betegségen. Ennek megfelelően Stockholm jószerével meghagyta a lakosság és a vállalkozások számára: döntsék el ők maguk, hogyan védekeznek.

A központi utasításnak megfelelően Svédország nem jegyzi fel az új eseteket, nem tartja számon, hol s hányan fertőződtek meg. Kizárólag azoknál végeznek el koronavírustesztet, akik idősek, kórházi kezelésre szorulnak és a fertőzés tüneteit mutatják. – Mostantól fogva, ha valaki a koronavírus-fertőzés tipikus tüneteit mutatja, akkor se végzünk rajta tesztet, ha olyan területről érkezik, ahol magas az esetek száma vagy ha bizonyíthatóan fertőzött személlyel állt kapcsolatban – áll a stockholmi közegészségügyi intézet nyilatkozatában.

A szomszédos Dánia szigorított, lezárta határait
Fotó: Reuters

Pedig annyit tudni lehet, hogy Svédországban nagyon elterjedt a betegség. Az első esetet január 31-én jegyezték fel. Amíg figyelték a növekedést, 992 fertőzést állapítottak meg, többségüket Stockholmban. Március 13-án 314 új esetről számoltak be. Két nappal később már csak 149 új esetet jegyeztek fel, tegnap pedig 68-at, amely egyértelműen mutatja, hogy nem készítik el a friss statisztikákat.

A kormányzat az önkormányzatok, az iskolák és a munkahelyek döntésére bízza, miként viselkednek. A cégek nagy része hazaküldte alkalmazottait, így aki tud, otthonról dolgozik. Így vannak ezzel a parlamenti képviselők is, a törvényhozásban csak a frakciók legszükségesebb tagjai jelennek meg, a többiek várják a telefonhívást, ha indulniuk kell. Svédország bírálta Dánia döntését a határok lezárásáról, amely Stockholm szerint árt a gazdaságnak, és nem segít a vírus terjedésének megállításában. Ugyanakkor a határzár nem teljes körű, a Malmö és Koppenhága közötti Øresund-hídon ma is át lehet haladni, ha valaki a másik oldalon dolgozik, ahogy az áruszállítás is folyamatos, csak a turistákat fordítják vissza a dán határőrök. A kormányzat különböző módokon igyekszik segíteni a bajba jutott vállalkozásoknak és egyéneknek, alapvetően anyagi segítséggel, emellett a kórházakban tilos a látogatás. A kormány ugyanakkor kijelentette, nem kívánja lezárni a határokat, s valószínűleg ez a jövőben se változik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.