Stoltenberg: Kockázatot jelent Moszkva

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO a béke megőrzése érdekében nem tervez Oroszországhoz hason­lóan cselekedni, nem áll szándékában új, földi irányítású nukleáris rakétákat telepíteni Európában, de elrettentő képességét és védelmi hatékonyságát tovább növeli a kontinens és lakói védelme érdekében – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben tegnap az MTI tudósítása szerint. A szövetséges országok védelmi miniszterei­nek kétnapos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár hangsúlyozta: a NATO egységes annak megítélé­sében, hogy Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést (INF). A könnyen mozgatható és elrejthető, SSC–8 jelű orosz rakétarendszer kifejlesztése és telepítése csak egy eleme Oroszország Európát fenyegető fegyverkezési lépéseinek. Moszkva jelenleg is rakétarendszereket telepít, illetve fejleszt, ami jelentős kockázatot jelent Európa biztonságára – tette hozzá. A NATO továbbra is határozottan elkötelezett a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési és a leszerelési erőfeszítések mellett – mondta.

A szövetségesek az ukrán védelmi miniszter részvételével megvitatták Ukrajna biztonsági helyzetét, és megerősítették támogatásukat az ország önállósága és területi egysége mellett. A NATO továbbra is erőteljes politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának, és üdvözli a reformfolyamatok terén ­elért előrehaladást – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.