Súlyos hiányosságokra derített fényt a bécsi Állami Operaház balettiskoláját vizsgáló testület

Súlyos hiányosságokra és a diákok jólétét fenyegető gyakorlatokra derített fényt a bécsi Állami Operaház balettiskolájában zajló állítólagos visszaélések kivizsgálására létrehozott testület.

Forrás: MTI2019. 12. 18. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák kormány idén áprilisban állított fel egy bizottságot az Ausztria vezető balettakadémiáján zajló durva oktatási módszerekkel és egy állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos jelentések nyomán.

A testület kedden közzétett végső jelentése szerint az iskola semmilyen írott kritériumokkal nem rendelkezik az alkalmazottak kiválasztására vagy a diákok egészségi problémáinak kezelésére vonatkozóan.

„Egyes beszámolók szerint a hallgatóknak azt tanácsolták, hogy kezdjenek dohányozni, hogy tompítsák az éhségérzetüket” – mondta Susanne Reindl-Krauskopf, a bizottság elnöke. Hozzátette: a diákok megszólításakor a vezetéknevükhöz hozzámondják a ruhaméretüket is, hogy így hangsúlyozzák a testsúlyukat, és a próbák során fizikai bántalmazást is alkalmaznak náluk.

A jelentés szerint a „gyerekek jóléte veszélyben van”, azért is, mert az intézmény nem szentel kellő figyelmet az előadások, a próbák és az iskolai teljesítmény miatt rájuk nehezedő nyomás egészére.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a bécsi operaház francia balettigazgatója, Manuel Legris évente mindössze pár alkalommal látogat el az iskolába, amelynek irányításával megbízták.

Az 1771-ben alapított balettakadémiának, amelynek egykori hallgatói közül ma sokan a londoni Királyi Balettben és a New York-i American Ballet Theatre-ben táncolnak, jelenleg nagyjából 130 diákja van, a 10 és 18 éves kor közötti fiatalok csaknem 80 százaléka külföldről érkezett.

Arra a kérdésre, miszerint javasolná-e a szülőknek, hogy az intézménybe írassák a gyerekeiket, Reindl-Krauskopf azt válaszolta, hogy míg a Bécsben élő szülők tudják pótolni az iskola hiányosságait az orvosi és pszichológiai szolgáltatások terén, addig a külföldön élőknek erre nincs lehetőségük. „Nekik azt javasolnám, hogy gondolják újra a dolgot” – mondta Reindl-Krauskopf, hozzátéve, hogy az intézmény ügyvezető igazgatóját, Simona Noja-Nebylát egy „új és innovációra nyitott vezetőre” kellene lecserélni.

A bécsi Állami Operaház a jelentésre reagálva hangoztatta, hogy április óta számos lépést tett a helyzet javítása érdekében.

A dalszínház a diákok mentális és fizikai egészségének megóvását segítő program kidolgozásába kezdett és csökkentette a hallgatók előadásainak számát.

„A gyerekek és a fiatalok jóléte számunkra elsődleges szempont” – húzta alá közleményében az intézmény.

A bizottság jelentésében említést tesz ezekről a fejlesztésekről, amelyeket ugyanakkor olyan szedett-vedett intézkedéseknek nevez, amelyeket nem a diákok érdekeinek szem előtt tartása vezérelt, hanem, hogy jó képet fessenek az intézményről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.