Súlyos kibertámadás és rendkívüli kormányülés Finnországban

Pszichiátriai kezelés alatt álló betegek tízezreinek bizalmas adataihoz jutottak hozzá kiberbűnözők Finnországban, miután betörtek egy finn pszichoterápiás központ elektronikus betegnyilvántartásába.

Magyar Nemzet
2020. 10. 26. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország nemzeti nyomozóirodája és a Helsinkiben található Vastaamo pszichoterápiás központ együtt adtak tájékoztatást arról a kibertámadásról, amelynek célja a páciensek bizalmas adatainak megszerzése és rosszhiszemű felhasználása volt. Az adatok megszerzése a nyomozás jelenlegi ismeretei szerint több támadás során 2018 novembere és 2019 márciusa között történt. Az akcióról a Vastaamo csak idén szeptember végén szerzett tudomást, amikor

az elkövetők megzsarolták az intézményt.

A Vastaamo a zsarolásnak nem engedett, azonnal feljelentést tett, az ügyben nyomozás indult.

Néhány napja azonban az elkövetők közzétették az állításuk szerint több tízezer beteg személyes és bizalmas adatainak az első részét, és azzal fenyegetnek, hogy

minden nap száz páciensről közölnek igen bizalmas információkat, amennyiben a pszichiátriai intézmény nem fizeti ki a kért 450 ezer eurót bitcoin formájában.

Az elkövető vagy elkövetők nemzetisége és tartózkodási helye egyelőre nem ismert, ellenük adatlopás és a magánélet jogát sértő bizalmas információk szándékos és rosszhiszemű közzététele miatt folyik a nyomozás. Tuomas Kahri, a Vastaamo központ igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a rendőrség utasítását követve nem szólaltak meg korábban az ügyben, a nyomozás érdekeire tekintettel. Október 22-én azonban megkezdték a páciensek értesítését e-mailben, amelyben tájékoztatják őket a kibertámadásról.

Az ellopott személyes adatok nem tartalmaznak bankkártya-információkat, ám az érintett páciensekről tárolt információk mennyisége és jellege betegenként változó, ezért a betörés hatása is esetenként nagyon változó lehet.

A megszerzett információk jelentős része ugyanis részletesen kitér a betegek magán- és családi életének részleteire, tartalmazza a pontos lakcímüket és társadalombiztosítási számukat.

Szombat délután megkezdődött a páciensek megzsarolása is.

Több ezer beteg kapott zsaroló e-mailt, amelyben megfenyegették őket: vagy kifizetik 24 órán belül a 200 és 500 euró között megjelölt összeget (bitcoinban) és így lekerülnek a listáról, vagy az adataikat nyilvánosságra hozzák.

Az e-mail hozzáfűzi, hogy mivel a Vastaamo pszichiátriai intézmény nem fizet, ezért a páciensek fognak. Marko Leponen, az üggyel megbízott főfelügyelő felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy ne teljesítsék a zsarolók követeléseit, hanem tegyenek a helyi rendőrségen feljelentést. Vasárnapig már több ezer feljelentés érkezett a helsinki rendőrséghez.

Megszólalt az ügyben Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere is, aki bejelentette, hogy

a finn kormány szerdán rendkívüli megbeszélésen tárgyalja meg az „elfogadhatatlan, sokkoló tettet”.

Maria Ohisalo hét tárca vezetőjével egyeztetett vasárnap este, és felkérte őket, hogy készítsék elő a szerda esti kormánymegbeszélésre a saját területüket érintő és a kiberbiztonság fokozását célzó javaslataikat. A belügyminiszter beszámolót kért a Vastaamo pszichiátriai központtól is két témában: a támadás óta milyen biztonsági intézkedéseket hozott, illetve hogyan fogja a jövőben garantálni, hogy az intézmény a gyakorlatban is megfelel majd az adatbiztonságra vonatkozó törvény előírásainak. A belügyminiszter lépéseket tett annak érdekében is, hogy a betegek traumát kezelő lelki tanácsadáson vehessenek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.