Súlyosan megbetegedett XVI. Benedek emeritus pápa

XVI. Benedek emeritus pápa súlyosan megbetegedett azt követően, hogy hazatért szülőföldjéről, Bajorországból, ahol haldokló fivérét látogatta meg – írta a Passauer Neue Presse című német napilap hétfőn.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 14:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon törékeny XVI. Benedek visszavonult katolikus egyházfő egészsége – adta hírül tegnap a Passauer Neue Presse. A német napilap az egykori pápa önéletrajzíróját, Peter Seewaldot idézte, aki szombaton járt nála, hogy átadja megjelenő könyvét. Az emeritus pápa az arcára átterjedt övsömörrel, egy vírusos betegséggel küzd, amely erős fájdalommal jár. Az író beszámolója szerint a 93 esztendős XVI. Benedek hangja nagyon gyenge, alig hallható, de egyébként szellemileg friss, derűlátóan tekint a jövőbe, azt is kilátásba helyezte, hogy felépülése után ismét tollat ragad.

A Vatikán hétfő esti közlése szerint XVI. Benedek állapota „különösebb aggodalomra nem ad okot”, eltekintve attól, hogy egy fájdalmas betegség akut szakaszával küzdő 93 éves emberről van szó – közölte a Vatikán sajtószolgálata Georg Gänsweinre, az emeritus pápa személyi titkárára hivatkozva.

A visszavonult egyházfő, aki Joseph Ratzinger néven látta meg a napvilágot, azután betegedett meg, hogy júniusban hazalátogatott a szülőföldjére, Bajorországba, hogy búcsút vegyen súlyos beteg bátyjától. Georg Ratzingert 1951-ben ugyanazon a napon szentelték pappá, mint testvérét, és ha végül a fivéreket távol is sodorta egymástól az élet, szoros kapcsolatot ápoltak. Georg Ratzinger végül nem sokra rá, július elsején hunyt el, 96 esztendős korában. A vizit azért is volt rendhagyó, mert ez volt az első alkalom, hogy az emeritus pápa elhagyta a Vatikánt és Olaszországot, amióta 2013-ban nagy meglepetésre lemondott. XVI. Benedek egyébként visszavonultan él a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban, egyházi ügyekben csak ritkán nyilatkozik.

A német napilap cikke arról is beszámolt, hogy a hajlott korú, visszavonult egyházfő már arról is rendelkezett, hogy II. János Pál pápa egykori sírhelyére temessék el. Elődjének sírját azután költöztették át, hogy előbb boldoggá, majd szentté avatták. Azt is közölte, hogy már elkészült a spirituális testamentuma, amelyet halála után hoznak nyilvánosságra.

XVI. Benedek 2013-as visszavonulásakor is törékeny és gyenge egészségére hivatkozott. Azzal indokolta döntését, hogy nem lenne képes megfelelően vezetni az 1,3 milliárdos keresztény közösséget. A lépés mégis rendkívül meglepő volt, hiszen a katolikus egyház történetében 600 éve nem történt ilyen. Elődje, II. János Pál pápa is Parkinson-kórban szenvedett, de 2005-ben bekövetkezett haláláig szolgált.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.