Az EU minden országában súlyosbodik a koronavírus-helyzet

Csehországban a járvány kezdete óta első ízben a tízezret is átlépte az új igazolt fertőzések száma.

Forrás: MTI2020. 10. 17. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU minden országában súlyosbodik a koronavírus-helyzet – jelentette ki az Alapjogokért Központ európai uniós műhelyének projektvezető-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Kurucz Orsolya elmondta: az uniós csúcson a tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet miatt még több koordinációra van szükség, mivel a koronavírussal szembeni intézkedések alapvetően nemzeti hatáskörben vannak.

Hangsúlyozta: fel kell készülni arra, hogy ha rendelkezésre áll majd a koronavírus elleni vakcina, akkor miként osszák szét, és milyen oltási stratégiát kövessenek az egyes tagállamokban.

A tesztelés egyik legfontosabb kérdésének a tesztek eredményeinek közös elismerését nevezte.

Első ízben lépte át a tízezret a napi esetek száma Csehországban

Csehországban a járvány kezdete óta első ízben a tízezret is átlépte az új igazolt koronavírus-fertőzések száma. A laboratóriumi vizsgálatok pénteken 11 105 új fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton megjelent kimutatások szerint a márciusban kezdődött járványnak eddig 1283 halottja van Csehországban. A kórházakban jelenleg rekordszámú, 3120 személyt kezelnek, közülük 551 állapotát súlyosnak minősítik az orvosok.

A nemzetközi összehasonlításokból kitűnik, hogy a napi igazolt esetek száma októberben Csehországban sokkal magasabb, mint a jóval nagyobb lélekszámú szomszédos Németországban. Szeptember végéhez hasonlítva a halálesetek száma megduplázódott, a kórházban kezelteké pedig megháromszorozódott. Hasonló módon emelkedik a súlyos esetek száma is.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a járványügyi adatok még tíz napig – két hétig növekedni fognak. A fertőzöttek mintegy négy százaléka kerül kórházba, a súlyos esetek aránya köztük mintegy 20 százalékos. Vladimír Cerny, az intenzív kórházi kezelések országos koordinátora pénteken azt mondta, hogy a legközelebbi hetek súlyos terhelésnek teszik ki a kórházakat, különösen a személyzetet, de a rendszer összeomlása nem fenyeget. Prymula kijelentette: a kórházak intenzív kezelésre alkalmas ágykapacitásait sikerült megduplázni, de egy tábori kórházra Prágában feltétlenül szükség van. Intézkedéseket hoztak, hogy hasonló tábori kórház épülhessen szükség esetén Brünnben a nemzetközi vásár egyik pavilonjában és néhány más nagyvárosban is.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvények megtartását is. Széleskörűen kötelező az arcmaszkok viselete. Újabb óvintézkedésekre a következő héten nem kell számítani – mondta az egészségügyi tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Milos Zeman államfő pénteken este rendkívüli televíziós beszédben fordult az ország lakosságához és felszólított mindenkit az óvintézkedések következetes betartására.

Telítődnek a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak Ukrajnában

Telítődnek Ukrajnában a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak Harkiv megye és a főváros után már a déli országrészben lévő Odessza megyében is, miközben szombatra ismét megdőltek a korábbi csúcsok hatezer feletti újonnan regisztrált fertőzöttel és százat meghaladó elhunyttal.

Az Odessza megyei kormányzói hivatal egészségügyi osztályának igazgatója közölte, hogy az elmúlt héten erőteljesen felgyorsult a fertőzés terjedésének üteme a régióban. Közölte, hogy ha megtelnek a második és a harmadik hullámban megnyitott kórházak, stadionokban, sportcsarnokokban és egyéb, nem egészségügyi létesítményekben készülnek betegágyakat felállítani.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 6410 új esettel 293 641-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 109 újabb halálos áldozattal 5517-re. Eddig 124 113-an gyógyultak meg, viszont jelenleg már 164 011 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap kiemelkedően sok, 1089 beteget kellett kórházba szállítani. Elismerte, hogy noha az elmúlt napon rekordszámú, több mint 36 ezer PCR-tesztet végeztek el az országban, sok helyen, főként egyes nagyvárosokban sorokban várakoznak az emberek tesztelésre. Kérte, hogy a kockázati csoportokba tartozók, köztük a hatvan évesnél idősebbek, ha feltétlenül nem szükséges, ne menjenek el otthonról.

Vitalij Klicsko főpolgármester a Telegram üzenetküldő portálon jelezte, hogy az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben továbbra is súlyos a helyzet: csaknem hatszáz újabb esettel az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 30 ezret, a halálos áldozatoké 12-vel 569-re nőtt.

Újabb korlátozásokat vezet be Észak-Macedónia

Tilos a gyülekezés és bármilyen tömeges rendezvények szervezése, a vendéglátóhelyeknek és üzleteknek a legkésőbb 23 óráig be kell zárniuk, a tömegközlekedés pedig csak 50 százalékos kapacitással működik – ezek a szombaton ismertté vált új észak-macedón korlátozások, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének a lassítása, illetve megfékezése.

A járvány kezelésével megbízott észak-macedón válságstáb a kijárási tilalom ismételt bevezetését is kilátásba helyezte, amennyiben az emberek nem tartják be az intézkedéseket, és tovább rosszabbodik a helyzet.

A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – péntekről szombatra 1701-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és huszonöttel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 265-tel 35 719-re, Koszovóban 104-gyel 16 606-ra, Észak-Macedóniában 438-cal 22 632-re, Montenegróban 273-mal 14 372-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 621-gyel 32 831-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 772-re, Koszovóban ugyancsak kettővel 652-re, Észak-Macedóniában hattal 821-re, Bosznia-Hercegovinában nyolccal 988-ra, Montenegróban pedig héttel 228-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Rekordmagas a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Rekordszámú, 1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 44 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.