Súlyosbodó migránsgondok Romániában

A koronavírus miatti kéthetes kötelező karantén után a migránsok rendszerint megszöknek a fogadóközpontokból, s igyekeznek átlépni a magyar–román határt.

null
Önkényesen elfoglalják a lakatlan épületeket. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több az illegális bevándorló Románia nyugati részén, a magyar és a szerb határ közelében. Az aradi határrendészet tájékoztatása szerint a hét közepén Afganisztánból, Szíriából, Pakisztánból és Szudánból érkezett migránsokat tartóztattak fel a román–magyar határ Arad megyei szakaszán. A Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőnél hat kamion rakterében összesen negyvenegy személyre bukkantak a határőrök, valamennyien menedékjogot kértek korábban Romániában. Szintén Nagylaknál, a közúti határátkelőnél fogtak el további tíz afganisztáni állampolgárt, akik két kamion rakterébe rejtőztek el. Tavaly egyébként két és félszer nagyobb számú illegális bevándorlót füleltek le törvénytelen határátlépési kísérlet közben az Arad megyei román–magyar határszakaszon, mint 2019-ben.

Temesváron egy elhagyott udvarházba rendezkedtek be afgán migránsok. A Balkan Insight portálnak nyilatkozó illegális bevándorlók arról számoltak be, hogy előbb Szerbiából Horvátországba igyekeztek átjutni, de a határon elkapták őket, s visszaküldték Szerbiába. Az egyik migráns szerint a horvát határőrök megverték őket. Ezután Románia felé próbálkoztak, sikerrel. A portált egy civil szervezet arról tájékoztatta, hogy a menedékjogot kérők száma rekordokat dönt Romániában, a tavalyi év utolsó három hónapjában több mint háromezren folyamodtak menedékjogért az országban.

A koronavírus miatti kéthetes kötelező karantén után a migránsok rendszerint megszöknek a fogadóközpontokból, s igyekeznek átlépni a magyar–román határt.

Önkényesen elfoglalják a lakatlan épületeket.
Fotó: Facebook

A migránsok lakatlan épületeket sajátítanak ki, az állomás épületében húzzák meg magukat, vagy a szabad ég alatt töltik az éjszakákat Temesváron. Az erdélyi Főtér portál beszámolója szerint sok városlakót zavar a kialakult helyzet. Dominic Fritz, Temesvár német polgármestere egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a közeljövőben nem várható a Bánságba érkező migránsok számának csökkenése, ezért határozottabb fellépést vár az ügyben a kormánytól. – Bukarest nem várhatja el Temesvártól egy országos szintű probléma megoldását – mondta Fritz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.