Svájci fegyverek Schengenért

Támogatná a svájciak többsége a fegyvertartás szigorítását, legalábbis erről számolt be a Tamedia svájci közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése.

Zetelaki Réka
2019. 04. 25. 14:12
Participants fire their infantry and assault rifles during the traditional 'Ruetlischiessen' competition at the Ruetli meadow in central Switzerland
Az alpesi országban kiemelt kérdés a lakosság önvédelemhez való joga Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatná a svájciak többsége a fegyvertartás szigorítását, legalábbis erről számolt be a Tamedia svájci közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése. E szerint a válaszadók 55 százaléka támogatná az unió által előírt szabályozás bevezetését, amely a félautomata fegyverek tartását korlátozza. Ez növekedő arányt jelent a támogatásban: április elején még csak a válaszadók 53 százaléka állt a szigorítás mellett, arról nem is beszélve, hogy 2011-ben egy népszavazáson elvetették azt. A felmérés szerint a svájciak most sem a fegyvertartás veszélyessége miatt aggódnak, hanem azért, mert amennyiben nem fogadják el a módosítást, kizárhatják őket a vízummentességet biztosító schengeni övezetből. A népszavazást május 19-én tartják az országban, miután az Európai Unió 2015-ben úgy döntött, a szigorításra a terrorcselekmények miatt szükség van.

Svájcban különleges kérdést jelent a fegyvertartás: az alpesi országban a világon a tizennyolcadik legmagasabb a fegyvertartás aránya, a 8,5 millió svájci lakos birtokában a becslések szerint 2,3 millió fegyver lehet. Ennek ellenére kevésszer hallani olyan híreket, hogy mindez problémát jelentene vagy erőszakhoz vezetne az országban. Ennek oka, hogy szigorú ellenőrzésen esnek át azok, akik otthon akarják tartani fegyvereiket, és az erőszak gyanújára okot adó emberekről pedig pontos listát vezetnek, és a hatóságok ellenőrzés alatt tartják őket.

Az alpesi országban kiemelt kérdés a lakosság önvédelemhez való joga
Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann

A szokatlanul magas fegyvertartási arány egyébként arra vezethető vissza, hogy Svájcban a 18. életévüket betöltött férfiak sorkötelesek, és a helyi szabályok szerint haza is vihetik a fegyvereiket. Erre a svájci vezetés szerint azért van szükség, hogy a hadsereg egy esetleges támadás esetén bármikor mozgósítható legyen. A katonai kiképzés után egyébként a svájci férfiak tíz évig tartalékosak maradnak, majd ezt követően is dönthetnek arról, hogy megtartják-e fegyvereiket. Az országban egyébként legálisan vásárolhatnak fegyvert a büntetlen előéletűek.

Svájc bár nem uniós tagállam, mivel a schengeni övezet tagja, egyes szabályozásokat át kellett vennie. Az országban most társadalmi vita zajlik a fegyvertartás kérdése kapcsán: a kormány jelezte, hogy több milliárd euróba kerülne a schengeni övezetből való kilépés, mivel nemcsak a kereskedelmet, hanem a turizmust is visszavetné. A szigorítás ellenzői ugyanakkor azt nehezményezik, hogy az országban, ahol komoly tradíciói vannak a fegyvertartásnak, sérülne a lakosság önvédelemhez való joga. A helyszíni tudósítások szerint sokan ugyanis azért tartják fontosnak a fegyvertartást, hogy képesek legyenek megvédeni magukat az illegális bevándorlókkal szemben. Azzal érvelnek, az erőszakos cselekményekre egyébként sem a legálisan fegyvert birtokló állampolgárok körében kerül sor, általában azok követnek el bűncselekményeket, akik illegálisan jutnak a fegyverekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.