Svédország a legerőszakosabb európai ország

SMS-ben mondott fel több kórházi dolgozónak a valenciai kormány; Franciaország lehet a vakcinaútlevél egyik nagy vesztese. „Hazatérési tanácsadókkal” gyorsítja fel a külföldiek kitoloncolását Belgium; A svéd Bűnmegelőzési Tanács felmérése szerint a bevándorlók lakta negyedben van a legtöbb lövöldözés Svédországban.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 05. 26. 14:23
null
Malmö, 2020. augusztus 29. Rohamrendõrök állnak a füstben egy tüntetésen Malmö Rosengard nevû negyedében 2020. augusztus 28-án. A svéd hatóságok kitoloncolták Rasmus Paludant, a Stram Kurs nevû dán szélsõjobboldali párt vezetõjét, aki a muszlimellenes tüntetésre érkezett. Ettõl függetlenül a nap folyamán a Paludannal szimpatizálók mégis összesereglettek a városban, tüntetésük során három embert õrizetbe vettek faji gyûlöletkeltés gyanújával. MTI/EPA/TT Hírügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valenciai kormány pár soros üzenettel mondott fel több kórházi dolgozónak

Az ABC napilap információi szerint a régió vezetése pár soros üzeneteket küldött ki több, a koronavírus-járvány miatt szerződtetett dolgozójának, amelyben az állt, hogy igazi hősként viselkedtek, köszönik a munkájukat, de május 31-től nem tartanak igényt a szolgáltatásaikra.

Az orvosokat és ápolókat képviselő szakszervezetek követelik a valenciai kormánytól, hogy tisztelje meg a dolgozóit azzal, hogy normális körülmények között zárják le munkaszerződésüket. Az egészségügyi minisztérium tagadta, hogy megkezdte volna a közel 3300, határozott időszakra szerződtetett dolgozó elbocsátását.

A szakszervezetek nehezményezik az érintett emberek munkaszerződésének megszüntetését, ugyanis számítottak a regionális egészségügyi miniszter, Ana Barceló korábbi ígéretére, miszerint a pandémia után is helyük lesz a spanyol kórházakban. Egyelőre azonban úgy tűnik, ez nem fog bekövetkezni.

Forrás: abc.es, Tóth Brigitta

Franciaország lehet a vakcinaútlevél egyik nagy vesztese

„Franciaország lehet az európai vakcinaútlevél egyik nagy vesztese” – állítja a franciaországi turizmusban érdekelt vállalatok szakszervezetének (EDV) elnöke, Jean-Pierre Mas.

Az európai tagállamok képviselői által kidolgozott vakcinaútlevél várhatóan július elsejével lép életbe Európa-szerte, azonban a brüsszeli döntéshozók bizonyos szabadságot engednek a tagállamoknak a szabályok kialakításában. Ennek megfelelően, Franciaországban például továbbra is kötelező marad a negatív PCR teszt a külföldi turistáknak, ha az ország területére akarnak lépni, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket koronavírus ellen vagy sem. Eközben az európai országok többsége vagy a vakcina általi védettséget, vagy egy negatív PCR tesztet, vagy egy korábbi koronavírus-fertőzés igazolását kéri csak. A francia turisztikai szakszervezet elnöke szerint a francia kormány döntése komoly hátrányt jelent majd Franciaországnak a nyári turistaszezonban.

Forrás: fr.sputniknews.com

„Hazatérési tanácsadókkal” gyorsítja fel a külföldiek kitoloncolását Belgium

Belgiumban évente 24 ezer illegális bevándorló kap felszólítást az ország elhagyására, és közülük mindössze 3 700 távozik önként. Sammy Mahdi, Belgium bevándorlásért felelős államtitkára ezért felgyorsítaná a jogcím nélkül tartózkodók „hazaküldését”, azaz kitoloncolását.

A közelmúltban Mahdi a belga szövetségi kormánytól kapott 50 millió euróból 20 millió eurót szabadított fel annak érdekében, hogy az ország teljes területén a kitoloncolásokat koordináló irodahálózatot és az eljárást segítő „hazatérési tanácsadók” rendszerét hozza létre. A kitoloncolások beindítására egyelőre kilencven „tanácsadó” áll hadrendbe.

A kitoloncolások során a belga hatóságok először az önkéntes távozás lehetőségét ajánlják majd fel az érintett külföldieknek, a hazatérést megtagadó illegális bevándorlókat azonban akár hatósági erő alkalmazásával is visszaküldik hazájukba.

Forrás: plus.lesoir.be

Svédország a legerőszakosabb európai ország

A svéd Bűnmegelőzési Tanács (Brå) 22 ország adatait hasonlította össze 2000 és 2019 között, és azt állapította meg, hogy a skandináv országban minden más országnál több végzetes lövöldözés történt. A szerdán bemutatott tanulmányból az derült ki, hogy sehol máshol Európában nem emelkedett olyan ütemben a halálos lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma, mint Svédországban, így a lista aljáról 2018-ban annak legtetejére került az ország.

A szervezet szerint a lövöldözés leginkább kábítószer-kereskedelemmel és bűnözői bandákkal függ össze. A Bűnmegelőzési Tanács szerint a növekedés egyértelműen a bevándorlók lakta negyedekben lakó fiatal bűnelkövetőkre korlátozódik, ennek ellenére a szervezet nem vont le következtetéseket. „Ezek a tényezők számos más európai országban megtalálhatók. Arra nem tudunk választ adni, miért leginkább Svédországban nőtt meg a lőfegyverrel elkövetett, halálos bűncselekmények száma” – mondta a szervezet munkatársa, Klara Hradilova-Selin.

Forrás: Brå sajtótájékoztató, Bugnyár Zoltán

(Borítókép: Rohamrendőrök állnak a füstben egy tüntetésen Malmö Rosengard nevű negyedében 2020. augusztus 28-án. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.