Svédország és Nagy-Britannia bekérette az iráni nagykövetet

Svédország hétfőn bekérette az iráni nagykövetet, miután az iszlám köztársaság elismerte, hogy lelőtték a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát, amelyen a skandináv ország 17 lakosa, köztük hét svéd állampolgár is életét vesztette.

Forrás: MTI2020. 01. 13. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélésen svéd sajtójelentések szerint Robert Rydberg külügyi államtitkár és Szajíd Rasszúl Mohandser nagykövet vett részt.

Ann Linde külügyminiszter a találkozót követően azt írta Twitter-oldalán, hogy Svédország az együttműködés mellett gyorsaságot és átláthatóságot követelt az ügyben. Hozzátette: elvárja Irántól, hogy az áldozatok hozzátartozóinak irányában is felelősséget vállaljon mindenekelőtt a kártérítés és az elhunytak földi maradványainak méltó kezelése tekintetében.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a külügyminisztérium egy munkacsoportja indul hétfőn Teheránba, hogy segítsék az iráni fővárosban működő svéd külképviselet konzuli tevékenységét.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát – Teherán állítása szerint – tévedésből.

A teheráni vezetés szerint a gépen tartózkodók közül 146-an kettős állampolgárok voltak, akik rendelkeztek iráni útlevéllel is.

A nap folyamán Nagy-Britannia is bekérette Irán londoni nagykövetét, hogy tiltakozását fejezze ki, amiért a teheráni brit nagykövetet vasárnap őrizetbe vették. Rob Macaire nagykövetet rövid időre állították elő Teheránban, azzal a váddal, hogy részt vett egy tüntetésen.

„Azt mondhatnám, hogy ez a bécsi egyezmény elfogadhatatlan megsértése volt, és ki kell vizsgálni” – hangsúlyozta Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője. Leszögezte: biztosítékot várnak az iráni kormánytól, hogy ilyesmi sosem fordul elő többé.

Macaire azzal védekezett, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt, mindössze a lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment el, hiszen az áldozatok között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette: azt megelőzően távozott az eseményről, hogy az tüntetésbe csapott át, de a hatóságok ennek ellenére előállították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.