Svédország május közepéig meghosszabbítja a határellenőrzéseket

Svédország további három hónappal, május 11-ig meghosszabbítja a határellenőrzéseket az illegális bevándorlók kiszűrésére – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön, biztonsági fenyegetésekkel indokolva a döntést.

Forrás: MTI2019. 02. 07. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikael Damberg belügyminiszter szerint a megfontolások részét képezte az is, hogy úgy ítélik meg, nem kielégítőek az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzések.

Svédország a migrációs nyomás miatt 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket, s vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekordszámú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban, szinte a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadóképességét. A svéd kormány tavaly júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmöi és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai – az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket.

Az Európai Bizottság többször is bírálta a határellenőrzések ismételt meghosszabbításait ezekben az országokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.