Svédország új légvédelmi rakétarendszert telepített Gotland szigetére

Svédország új légvédelmi rakétarendszert telepített balti-tengeri Gotland szigetére az Oroszország és a nyugati szövetségesek közötti feszültség növekedése miatt.

Forrás: MTI2019. 07. 01. 23:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Micael Bydén, a svéd hadsereg főparancsnoka hétfőn Gotland szigetén az intézkedés ismertetésekor arról beszélt, hogy a BAMSE SRSAM típusú fegyverrendszer előre be nem jelentett telepítése „gyors megoldásként szolgál” a fokozott fenyegetettségi helyzetben.

A csaknem húsz 20 kilométer hatótávolságú rakétarendszer jelentősen növeli a gotlandi ezred légvédelmi képességeit – tette hozzá a katonai parancsnok.

Stockholm 2015-ben döntött úgy, hogy tíz évet követően újra csapatokat vezényel a Svédország és Lettország között található szigetére. A csapattelepítést a svéd hatóságok a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával, orosz harci repülőgépek ismételt légtérsértéseivel és egy tengeralattjáró feltételezett észlelésével indokolta.

„Földrajzi fekvésével a sziget jelentős katonai előnyöket kínál a hajózás védelme és a Balti-tenger feletti légtér ellenőrzése szempontjából, emellett lehetővé teszi katonai egységek és fegyverrendszerek állomásoztatását” – fogalmazott Bydén.

Hangsúlyozta, hogy a svéd Saab cég által gyártott BAMSE-fegyverrendszer nem váltja ki az új beszerzések szükségességét. A stockholmi vezetés tavaly engedélyezte az amerikai Patriot légtérvédelmi rendszer megvásárlását az Egyesült Államoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.