Svédországban felmentettek egy terrorizmussal vádolt üzbég férfit

A stockholmi fellebbviteli bíróság szerdán felmentett egy üzbég férfit, akit márciusban az első fokon eljáró Solna kerületi törvényszék terrorizmus vádjával hét év börtönre, illetve a szabadságvesztés letöltését követően kitoloncolásra ítélt.

Forrás: MTI2019. 06. 12. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 46 éves David Idrissont azzal gyanúsították, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében készült pokolgépes merényletet elkövetni, s ehhez vegyszereket szerzett be és útmutatót olvasott el a robbanószer elkészítéséről egy üzenetküldő platformon.

A fellebbviteli bíróság szerint az ügyészség által beterjesztett bizonyítékok nem voltak kielégítőek ahhoz, hogy ebben a vádpontban megállapíthassák a bűnösségét. A törvényszék úgy vélte, hogy a férfi a birtokába került vegyszereket és más anyagokat nem feltétlenül merénylethez akarta felhasználni.

A stockholmi bíróság ugyanakkor fenntartotta a terrorizmus finanszírozása miatt kiszabott négy hónapos szabadságvesztést.

Összesen hat ember – öt üzbég és egy kirgiz – állt bíróság elé az ügyben terrorvádakkal. Hármukat azzal gyanúsították, hogy merényletet akartak elkövetni Stockholm térségében. Mindannyiukat vádolják azzal is, hogy mintegy kétezer eurót (620 ezer forint) átutaltak az Iszlám Államnak. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.