Svédországban találkoznak Észak-Korea és az USA küldöttei

Észak-koreai delegáció érkezett csütörtökön Svédországba Kim Mjong Gil, a kommunista ország főtárgyalójának vezetésével munkamegbeszélésre az amerikai kormányzat küldötteivel – közölte egy az ügyre rálátással bíró forrás.

Forrás: MTI2019. 10. 03. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentette, hogy Kim a pekingi repülőtéren nyilatkozva kijelentette: Svédországba tart a nukleáris leszerelésről folytatandó tárgyalásokra.

„Az amerikai-észak-koreai munkamegbeszélésekre tartunk” – mondta a főtárgyaló. „Új jelzést kaptunk az amerikai féltől, így derűlátóak vagyunk és elvárásaink vannak a kilátásokat illetően” – fűzte hozzá.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes által kiadott – és a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott – közlemény szerint „előzetes kapcsolatfelvételre kerül sor” október 4-én, azaz pénteken, majd szombaton tartják meg a szakértői tárgyalásokat.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját.

Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, de eddig még nem került sor rá.

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt a véleményét hangoztatta, hogy Észak-Korea „a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.