Szaakasvili felkérte Zelenszkijt, hogy adja vissza ukrán állampolgárságát

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának visszaállítását kérte Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől – közölte szerdán Ruszlan Csernoluckij, a politikus ügyvédje a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2019. 05. 22. 21:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szaakasvili jogi képviselőjeként továbbítottam az igazság helyreállításával és ukrán állampolgárságának visszaállításával kapcsolatos kérését Volodimir Zelenszkij elnök számára” – írta az ügyvéd.

Ruszlan Csernoluckij mellékelte a volt grúz elnök kérését tartalmazó irat másolatát.

„Nem kívánok Öntől tisztséget vagy előnyöket. De Önnek az alkotmány őreként lehetősége van megvédeni a jogaimat, és helyreállítani az igazságot” – olvasható a dokumentumban. Szaakasvili megjegyezte: amennyiben Zelenszkijnek kétségei volnának az ukrán állampolgársága visszaállításának célszerűségével kapcsolatban, úgy ebben az esetben felhatalmazhatja az ukrán határrendészetet arra, hogy engedjék beutazni az országba, ahol bíróság előtt szerezhet érvényt jogának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili ukrán állampolgárságának helyreállatásával kezdje az emberi jogok védelmezését.

„Ami a szabadságjogokat illeti, ebben az értelemben nem is Oroszországgal vagy az oroszokkal kell kezdenie, hanem, tegyük fel, a grúzokkal vagy a volt grúzokkal. Például igazságos lenne visszaadni az ukrán útlevelet egy olyan embernek, aki korábban grúz volt és most ukránnak tartja magát. Miheil Nyikolajevics Szaakasvilire gondolok” – mondta akkor az orosz vezető.

Szaakasvili 2004 januárja és 2007 novembere, majd 2008 januárja és 2013 novembere között volt Georgia elnöke. 2013-ban külföldre távozott, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, aminek következtében megszűnt georgiai állampolgársága. 2016 novemberéig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el. Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko akkori ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Porosenko 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, jelenleg hontalan és hollandiai száműzetésben él.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.