Szabad rablás a nyaralókban, mélyponton a svéd közbiztonság

A rendőrség szinte azonnal lezárja a nyaralókat érintő nyomozásokat az egyik svéd községben. Sok esetben úgy, hogy még csak helyszínelés sem történik. A hatóságnak ugyanis nincs kapacitása kivizsgálni ezeket az ügyeket.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 10. 09. 14:28
null
Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legtöbbször már nem is vizsgálják a svéd rendőrök a nyaralókat érintő betöréseseket Laholm községben. A településen egyre több a rablás, elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények, ráadásul most kiderült, hogy a tulajdonosok semmilyen segítségre nem számíthatnak a rendőrségtől.

A hatóságok ugyanis megerősítették, hogy priorizálnak az ügyek között, erőforráshiány miatt pedig ezentúl nem tudnak foglalkozni az olyan betöréses rablásokkal, amelyek nem állandó lakhelyeket érintenek.

Fotó: V4NA

Jenny Jerrhage, a helyi rendőrség vezetője kiemelte, hogy sok esetben már a rablás után, a bejelentés pillanatában lezártnak tekintik az ügyet, mivel erőforrásaikat más ügyekre összpontosítják. Ez azt jelenti, hogy helyszínelésre sor sem kerül, a tulajdonosok pedig teljesen védtelenek a betörőkkel szemben a községben.

Bár a rendőrfőnök elmondta, hogy a lezárt nyomozások technikailag bármikor újranyithatók, azt is jelezte, hogy az ilyen esetekben inkább a szomszédok összefogására vagy a polgárőrség erőire számítanak, vagyis abban bíznak, hogy az ilyen rablásokat rendőri beavatkozás nélkül meg lehet oldani.

Több mint tízezer migráns „tűnt el” Svédországban

A svéd migrációs hivatal adatai szerint 2015-ben, a migrációs válság csúcsán mintegy 162 500-an kértek menedékjogot Svédországban. Közülük egyébként 18 ezernél is többen már megkapták azóta a svéd állampolgárságot – ezzel együtt pedig uniósat is, tehát szabadon mozoghatnak az Európai Unión belül – írja a V4NA Hírügynökség.

A 2015-ben érkezett migránsok közül körülbelül 98 ezren kaptak ideiglenes vagy végleges tartózkodási engedélyt, és így ott maradhattak az országban, 31 ezren viszont továbbálltak.

Így maradt még 33 ezernél is több migráns, akik úgy élnek Svédországban, hogy arra semmilyen engedélyük nincs. Közülük nyolcezer azok száma, akiknél már folyamatban van a menedékkérelemről való döntés. Mintegy tízezren azonban papírok és engedély nélkül élnek Svédországban, 14 ezren pedig jóformán eltűntek – a svéd hatóságoknak fogalmuk sincs arról, hogy ezek az emberek hol vannak – derül ki a svéd állami televízió, az SVT cikkéből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.