Szabadon engedték a Srí Lanka-i rendőr-főfelügyelőt és a volt védelmi államtitkárt

Óvadék ellenében szabadon engedték kedden Púdzsith Dzsajaszundara Srí Lanka-i rendőr-főfelügyelőt és Hémasziri Fernando volt védelmi államtitkárt, akiket a múlt héten gondatlanság vádjával vettek őrizetbe a húsvétvasárnapi, több mint 250 halálos áldozatot követelő terrortámadásokkal összefüggésben.

Forrás: MTI2019. 07. 09. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlottak óvadék ellenében történő szabadlábra helyezéséről a colombói magisztrátusi bíróság döntött, amely július 22-én meghallgatást tart az ügyben – közölte a Reuters hírügynökséggel a vádlottak képviselője.

A rendőr-főfelügyelőt és a volt védelmi államtitkárt a Srí Lanka-i rendőrség bűnügyi osztálya tartóztatta le a múlt héten. Letartóztatásukat Dappula de Livera Srí Lanka-i főügyész rendelte el, aki vádemelést sürgetett esetükben az ideiglenes rendőrfőnöknél, köztük emberiesség elleni bűncselekmények pontjában.

Dzsajaszundara és Fernando az első állami tisztségviselők, akiket letartóztattak az említett támadások megelőzésének elmulasztása miatt. Történt mindez annak dacára, hogy az indiai hírszerzés többször is figyelmeztetett egy küszöbön álló támadásról. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök egészen pontosan azt vetette Dzsajaszundara és Fernando szemére, hogy a lehetséges támadásokról szóló április 4-i hírszerzési jelentés ellenére elmulasztottak cselekedni. A támadások április 21-én következtek be.

A Reuters szerint azonban Dzsajaszundara a múlt hónapban azt mondta a parlamenti vizsgálóbizottságnak, hogy az elnök azt kérte tőle: hagyja, hogy őt tegyék felelőssé a merényletekért, és mondjon le, ezért cserébe pedig diplomáciai posztot ígért neki. Elmondása szerint ő ezt visszautasította, később azonban kényszerszabadságra küldték.

A volt védelmi államtitkár pedig azt mondta a bizottságnak: Sziriszena utasítást adott arra, hogy tartsák távol riválisát, Ranil Vikramaszimha miniszterelnököt a biztonsági tanács összes ülésétől, ahol a források szerint a küszöbön álló merényletekre vonatkozó figyelmeztetéseket vitatták meg. Srí Lankán a védelmi államtitkár jelentést tesz a védelmi tárcát vezető elnöknek.

Sziriszena hivatalosan nem reagált a vádakra, de a vizsgálóbizottság előtt a múlt hónapban elmondott vallomásokat követően jelezte: nem fogja elfogadni a testület következtetéseit.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve a sziget másik végében található Batticsaloában több templom és luxusszálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyek legalább 259 halálos áldozatot követeltek, mintegy ötszázan megsebesültek. A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát (NTJ) helyi iszlamista szervezetet gyanúsították. A merényletek elkövetőjeként később az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. A halálos áldozatok között 40 külföldi volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.