Szabadon engedtek az iraki hatóságok 2500 tüntetőt

Forrás: MTI2019. 11. 27. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki hatóságok 2500 embert engedtek szabadon azok közül, akiket a csaknem két hónapja tartó iraki kormányellenes tüntetéseken vettek őrizetbe – jelentette be Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök.

„Az igazságszolgáltatás elrendelte 2500 fogvatartott szabadon engedését, további 240 ember továbbra is őrizetben van olyan bűncselekmények miatt, amelyeket még vizsgálnak” – jelentette ki Mahdi a szokásos keddi kabinetülésen a közösségi médiában szerdán közzétett nyilatkozatai szerint.

A politikus úgy vélekedett, hogy az államra nagy nyomás nehezedik és a hatóságoknak kötelessége, hogy a közrendet és a polgárokat egyaránt megvédjék. „Fel kell lépni az olyan cselekményekkel szemben, mint az utak és hidak lezárása, a mentés akadályozása, az egészség- és oktatásügyi minisztériumban folyó munka felfüggesztésére tett kísérlet, az elkövetőket pedig elő kell állítani” – mondta. „Fel fogunk lépni minden jogsértéssel szemben, kövesse el azt akár közalkalmazott, a biztonsági erők valamely tagja vagy bármely más állampolgár” – szögezte le.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám során összesen már több mint 300-an haltak meg. Az elégedetlenség oka a korrupció és a munkanélküliség, a tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik. Az iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezésére, de ennek egyelőre nincs komoly hatása.

Útlezárások voltak szerdán is Irak több részén, miközben a fővárosban, Bagdadban folytatódott a tüntetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.