Szakértők is Iránt valószínűsítik a dróntámadások mögött

Vizsgálatok szerint valóban Teherán állhat az Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni légi csapások mögött. Korábban Donald Trump amerikai elnök kijelentette, nem akar háborúba bocsátkozni Iránnal. Ali Hamenei, Irán vallási vezetője erre kedden ismét világossá tette, hazája soha nem fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal, ám kész a többoldalú megbeszélésekre.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI2019. 09. 17. 17:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-arábiai és amerikai szakértők szerint nagyon nagy valószínűséggel Iránból indult a hét végi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen – írta a távirati iroda kedden a CNN amerikai hírtelevízió forrásai nyomán. Az értesülés szerint nem is drónokat, hanem robotrepülőket indítottak egy iraki határhoz közel lévő támaszpontról. A szakértők arra jutottak, hogy a rakéták Irak déli része felett haladtak el, majd a kuvaiti légtéren áthaladva érték el szaúdi célpontjaikat. Donald Trump amerikai elnök korábban közölte, az Egyesült Államok kivár a cselekvéssel, amíg be nem bizonyosodik, honnan indították a Saudi Aramco olajtársaság elleni szombati légi támadást. Bár Trump is gyanította, Irán áll a háttérben, mégis hangsúlyozta, nem akar háborúzni, s új konfliktusba keveredni Szaúd-Arábia kedvéért, amely úgynevezett proxy háborút (a „helyettesek háborúját”) vív Jemenben a lázadó húszikat támogató iszlám köztársasággal.

A Reuters szerint Trump kijelentette, nem tett ígéretet, hogy megvédi a szaúdiakat.

– A támadás Szaúd-Arábiát érte, nem bennünket, de minden bizonnyal segíteni fogunk nekik – mondta az elnök. Szakértők becslése szerint hetekbe, de akár hónapokba is telhet, mire normalizálódik az olajtermelés. Rijád ugyanakkor közölte, elegendő tartalékai vannak, hogy eleget tegyen vevői igényeinek, noha némi zavar fennállhat a szállításokban. A Saudi Aramco máris informálta kínai partnerét, hogy késlekedik a legközelebbi szállítmány teljesítésével – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapja. Moszkva egyidejűleg közölte, eddig még nem kapott hivatalos felkérést közvetítői szerepre Rijád és Teherán között a legújabb konfliktus kapcsán. Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenesetre felajánlotta, kész légvédelmi rakétarendszerek szállítására a szaúdi infrastruktúra védelmére.

Irán soha nem fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal, ám kész a többoldalú megbeszélésekre, amennyiben Washington visszatér a 2015-ös atomalkuban rögzítettekhez – jelentette ki tegnap Irán vallási és politikai vezetője. Ali Hamenei ajatollah az elmúlt hónapokban már többször kizárta a tárgyalások lehetőségét Washingtonnal. A New Yorkban tegnap megkezdődött ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán részt vesz Haszan Róháni iráni elnök és Trump is. Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő ugyancsak azt mondta, Róháni nem fog találkozni Trumppal. Noha Trump korábban többször is jelezte, hogy kész találkozni vezető iráni politikusokkal, az MTI szerint azt is többször leszögezte, nem tárgyal az Irán elleni szankciók feloldásáról. A NATO is szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket.

– A globális energiaellátás bármilyen megzavarása a NATO-szövetségesek problémája is. Aggodalommal szemléljük, mi fog történni – nyilatkozta Jens Stoltenberg főtitkár az Anadolu török hírügynökségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.