Szambával tiltakoznak Bolsonaro ellen

Megkezdődött a karnevál Rio de Janeiróban pénteken, a világ legnevesebb felvonulásán azonban nem maradt el a politikai visszhang. A táncosok és melegjogi csoportok most az ultrakonzervatív megszólalásairól ismert jobboldali elnök orra alá igyekeznek borsot törni megjelenéseikkel. Az új vezetés látványosan ellenzi a karnevált, amelynek csökkentették az anyagi támogatását is. Közben az egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a résztvevőket, gondoskodjanak a megfelelő oltásokról, és törekedjenek a biztonságos szexuális együttlétre a fesztivál során.

Zetelaki Réka
2019. 03. 04. 13:54
null
A nagy múltú rendezvényen a táncosok mellett civil szervezetek is felvonulnak Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nőket és a homoszexuálisokat éltető szimbólumok uralták a világhírű riói karnevál kezdetét pénteken, miután a legnevesebb tánccsoportok is beálltak a konzervatív jobboldali vezetés ellen tiltakozók sorába. A nagy múltú karnevál kilenc napja során táncosok mellett civil szervezetek és az őslakosok képviselői is felvonulnak, ünnepelve a régió hódítók előtti múltját és tradícióit.

– Kék vagy rózsaszín, egy és ugyanaz – idézte a karneválon felhangzó dal szövegét a spanyol nyelvű sajtó. A felvonuló zenekar a nótával arra reagált, hogy az emberi jogokért felelős új miniszter, Damares Alves a közelmúltban kijelentette: „Új korszak kezdődött Brazíliában, ahol a fiúk hordják a kéket, a lányok pedig a rózsaszínt.” – Ez a felvonulás egy ellenállás az elnyomó új kormánnyal szemben – mondta Monica Machado, a dalt játszó banda egyik tagja. Kiemelte, a szambatáncdal megfogalmazza, hogy a történelem útján nem fordulhatunk vissza, utalva Jair Bolsonaro elnöknek az 1964–1985 közötti katonai diktatúrát éltető kijelentéseire.

A nagy múltú rendezvényen a táncosok mellett civil szervezetek is felvonulnak
Fotó: MTI/EPA

A januártól hivatalba lépett, szélsőjobboldalinak nevezett elnök hamar kivívta a nőjogi és az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) csoportok ellenszenvét. Mint ismertté vált, egyszer úgy fogalmazott, „inkább látnám a fiamat holtan, mintsem homoszexuálisan”, máskor pedig egy kongresszusi képviselőnőnek mondta azt: „Nem érdemli meg, hogy megerőszakolják, olyan csúnya.” A felvonuló csoportok most ezen megjegyzések ellen tiltakoztak erősen szexuális töltetű megjelenésükkel, ami egyébként az elmúlt években sokat módosult a konzervatív irányba. Bolsonaróék kormányra kerülése előtt ugyanis éppen a feminista csoportok küzdöttek a túlzott ledérség ellen az elnyomott fekete nők kiszolgáltatottságára hivatkozva. Egyes csoportok narancssárgába öltöztek a karneválon, az új elnök fiának pénzmosási botránya ellen tiltakozva. (Az úgynevezett narancs foglalkoztatás a fiktív foglalkoztatás helyi elnevezése, ami gyakori pénzmosási gyakorlat a politikusok körében.)

Az új jobboldali vezetés mindenesetre látványosan elhatárolódott a karneváltól. Marcelo Crivella, a város polgármestere nem vett részt a nyitóünnepségen, sőt a szambacsoportok anyagi támogatását is csökkentette. Az új vezetés és a polgármester hozzáállását azonban nemcsak a felvonulók, hanem a turisztikai szakma is ellenzi. A karnevál ugyanis komoly bevételt jelent Rio de Janeiro számára, a világhírű rendezvényre mintegy hétmillió embert várnak a világ minden tájáról. A mintegy kétszázmillió lakosú Brazíliából másfél millióan vesznek részt a rendezvényen, a többi látogató külföldről érkezik.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint az Európai Unió­ból közel félmillió ember látogatott a rendezvényre 2017-ben, főként Portugáliából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból. Az Euró­pai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelezte, az odautazóknak a kötelező oltások mellett ajánlatos a sárgaláz és a hepatitis B elleni védőoltásokkal is rendelkezniük, tekintettel arra, hogy Rio de Janeiro az ezen betegségeknek kitett régióhoz tartozik. A brazil egészségügyi tárca szerint ugyanakkor a fesztivál résztvevői­nek elsősorban a higiéniai szempontokra érdemes ügyelniük – biztosítani a szúnyogcsípések megelőzését, illetve a biztonságos szexuális együttlétet, ezek jelentik ugyanis a legnagyobb kockázatokat a fesztiválon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.