Szankciókkal kényszerítenék térdre Szíriát

Az Egyesült Államok fokozza a gazdasági nyomást az országon, de félő, hogy a civileken csattan az ostor.

2020. 06. 17. 17:49
A boy carries a broken umbrella as he walks past a damaged building in the rebel-held town of Nairab
HEALTH-CORONAVIRUS/SYRIA-IDLIB Fotó: REUTERS/Khalil Ashawi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami nem sikerült kilencévnyi háborúval, majd sikerülhet szankciókkal – ezt remélheti az Egyesült Államok a mai nappal életbe lépő, úgynevezett Caesar-törvénytől, amely súlyos büntetéssel fenyeget bármely olyan nemzetközi szereplőt, amely támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét. (A törvény jelképesen arról a Caesar álnevű szíriai férfiról kapta a nevét, aki 2013-ban több mint 55 ezer fényképet csempészett ki hazájából a börtönökben zajló brutális kínzásokról és gyilkosságokról.)

Az Egyesült Államok már 1979-től, amióta a terrorizmust támogató országok közé sorolta Szíriát, különféle szankciókkal sújtja Damaszkuszt. Élelmiszeren és gyógyszeren kívül például már eddig sem lehetett semmit eladni az ország kormányerők uralta részébe. A gazdasági nyomásgyakorláshoz számos állam, köztük Európa nagy része is csatlakozott. A Caesar-törvény azonban ennél is tovább megy: azokat is célba veszi, akik segítik a szíriai államot vagy akár csak egyszerűen üzletelnek vele. A szankciók a hadsereget, az építőipart, az energiaipart és a bankszektort is érintik. Ez különösen Bassár el-Aszad szövetségeseinek, Oroszországnak és Iránnak lehet kényelmetlen, de a libanoni bankoknak és néhány, az újjáépítésben érdekelt Öböl menti államnak is fájhat a feje.

Fotó: Reuters/Khalil Ashawi

Washingtonban a szigortól azt remélik, ha gazdaságilag sikerül térdre kényszeríteni Aszadot, az politikailag is változást hozhat. Félő azonban, hogy végül nem a dúsgazdag hatalmi eliten, hanem a civil lakosságon csattan majd az ostor. Szíria gazdasága már így is alaposan megsínylette a tizedik éve tomboló háborút. Az utóbbi hónapokban súlyosbította a helyzetet, hogy a szír elnök korrupciós vádak miatt összekülönbözött unokatestvérével, az ország egyik leggazdagabb emberével és korábbi bizalmasával, Rámí Makhlúffal, valamint hogy a közel-keleti pénzügyi világ központja, Libanon is a csőd szélére sodródott. A pénz értéke az elmúlt hetekben teljesen bezuhant, egyetlen dollárért már háromezer szíriai fontot is elkérnek, az infláció az egekbe szökött.

A taktika működhet, a híradások szerint a gazdasági helyzet miatt ismét az utcán tüntettek az emberek, amire a háborús időszak óta nem sűrűn volt példa. Szíriában idén áprilisban rendeztek volna választásokat, ám a koronavírus miatt júliusra halasztották a voksolást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.