Szárnyát szegheti a máltai sólyom

Mártonffy Attila
2019. 11. 30. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon engedték, de szigorú rendőri felügyelet alá helyezték tegnap a két évvel ezelőtti máltai újságíró-gyilkosság ügyében múlt héten őrizetbe vett üzletembert, Yorgen Fenechet. Fenech korábban kegyelmet kért a merénylet további részleteinek elárulásáért cserében.

Az üzletembert azzal gyanúsítják, hogy ő felelős Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásáért. Fenech állította, hogy az újságíró megölése Keith Schembri kabinetfőnök ötlete volt, aki hétfőn mondott le tisztségéről. Málta miniszterelnöke viszont mindaddig nem mond le, amíg nem zárul le a vizsgálat a gyilkosság ügyé­ben. Ezt maga Joseph Muscat mondta tegnapra virradóra Vallettában egy hat és fél órás kormányülést követő sajtótájékoztatón. Muscat azért hívta össze kabinetjét, hogy eldöntsék, részesüljön-e elnöki kegyelemben Fenech. A döntés nemleges volt a The ­Guardian szerint.

A kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek és Konrad Mizzi turisztikai miniszternek, aki szintén lemondott, Christian Cardona gazdasági miniszter pedig felfüggesztette kormányzati tevékenységét – írja az MTI. Az ügyben az Európa Tanács arra szólította fel Vallettát, hogy biztosítsa a gyilkosság ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.