Szavazás az impeachmentről

2019. 12. 19. 5:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megszavazására készült tegnap éjjel a washingtoni kongresszus alsóháza. – Tragikus, hogy elnökünk felelőtlen cselekedetei szükségessé teszik az eljárás megindítását. Nem adott nekünk más választási lehetőséget – mondta a szavazás előtt Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke, hozzátéve: a Fehér Ház lépései miatt veszélyben forog az alapító atyáknak a köztársaságról alkotott vízió­ja.

Beszédét követően hat óráig tartó vita vette kezdetét, amelyben a többségben lévő demokraták az impeachment mellett, a rivális republikánusok azzal szemben foglaltak állást. Az amerikai sajtóban megjelent tegnapi előrejelzések azt vetítették előre, hogy néhány kivételtől eltekintve mind a 233 demokrata képviselő megszavazza az eljárás megkezdését, a 197 republikánus politikus pedig szinte mindegyike ellene voksol majd.

Ennek értelmében az Egyesült Államok történetében mindössze harmadszor indítanak ilyen eljárást az aktuális elnök ellen. Korábban Bill Clinton (1993–2001) és Andrew Johnson (1865–1869) demokrata párti elnökök ellen vetették be az impeachmentet, a republikánus Richard Nixon (1969–1974) viszont lemondott az eljárás megkezdése előtt.

Kezdetét veszi az amerikai elnök felelősségre vonási eljárásának vitája a képviselőházban
Fotó: Reuters

Donald Trump hasonló sorsra juthat, mint Clinton és Johnson, akiket a szenátus végül nem mozdított el hivatalukból. A képviselőházi szavazás után ugyanis januárban a felsőház, a szenátus elé kerül az ügy, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le, ám ott Donald Trump pártja, a Republikánus Párt élvez többséget. Ráadásul a felsőházban kétharmados többség szükségeltetik az elnök felelősségre vonásához, vagyis borítékolható a demokraták kudarca. A felmérések tanúsága szerint a lakosság is megosztott a kérdésben: a FiveThirty­Eight hírportál 47 százalékra teszi azoknak az arányát, akik támogatják, 46,4 százalékra pedig azokét, akik elutasítják az eljárás megkezdését.

Donald Trump ellen két vádpontot fogalmaztak meg a demokraták. Az első a hatalommal történő visszaélés, a demokraták szerint ugyanis Trump a politikai ellenfele, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt lejáratása érdekében helyezett nyomást Ukrajna új elnökére, Volodimir Zelenszkijre, hogy vizsgáltassa ki Biden fiának ukrajnai üzleti érdekeltségeit. A másik vádpont a kongresszus munkájának akadályozása, hiszen az elnök meggátolta egyes munkatársai részvételét az impeachment eljárás előtti vizsgálatokban.

Az elnök a tegnapi képviselőházi szavazás előtt nyilvánosságra hozta Nancy Pelosinak címzett, hatoldalas levelét, amelyben puccskísérletnek nevezte a demokraták lépéseit. Trump úgy vélte, rosszabbul bánnak vele, mint a XVII. század végén a salemi boszorkányper vádlottaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.