Száz éve az elesettek szolgálatában

Akár a háború dúlta Szíriáról, a Mozambikot sújtó természeti katasztrófáról vagy a venezuelai határzárról legyen szó, egy vörös színű jelvény mindig feltűnik. A kereszt, a félhold és a kristály mind ugyanazt a szervezetet takarja: a Nemzetközi Vöröskeresztet és közel 14 millió önkéntesét. A szervezet, amelyet egykor egy segíteni kész genfi üzletember hozott létre, a mai napon ünnepli alapításának századik évfordulóját — és egyben a Nemzetközi Vöröskereszt világnapot. A legnagyobb globális problémákról és az egyre növekedő segélyszervezet kihívásairól a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője, Matthew Cochrane beszélt lapunknak.

Zetelaki Réka
2019. 05. 08. 12:54
Survivors of Cyclone Idai, arrive to an evacuation centre in Beira
Önkéntes az Idai ciklon túlélői előtt Mozambikban. Az éghajlatváltozás korunk legnagyobb kihívása Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott voltunk az első világháború végén kitört spanyolnátha-járványtól kezdve a napjainkban dúló kongói ebolajárványig minden egészségügyi válságban – mondta lapunknak az elmúlt száz év válságai kapcsán Matthew Cochrane, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szóvivője. A nemzetközi segélyszervezet meghatározó szereplője volt az elmúlt száz évben a krízishelyzetek kezelésének: legyen szó természeti katasztrófáról, háborúról, vészhelyzetekről vagy éppen a béke és az emberi méltóság megteremtéséről. Mára a világ 191 országában vannak jelen 13,7 millió önkéntessel.

A mozgalmat 1863-ban alapította Jean Henri Dunant svájci üzletember, aki a korszak legvéresebb harca, a solferinói csata láttán fogott bele a rászorulók megsegítésébe. A mozgalom hatására több országban is szervezetek születtek, majd később, 1919-ben jött létre az ezeket összefogó föderatív szövetség, az IFRC. Ma, a Vöröskereszt világnapján pedig a Nobel-békedíjas alapító születésére emlékeznek világszerte a segítők.

„Ahogy minden humanitárius szervezet számára, számunkra is az volt és az is lesz a legnehezebb feladat, hogy alkalmazkodjunk a megjósolhatatlan jövőhöz, és biztosítsuk, hogy munkánk valódi segítség marad” – mondta Mat­thew Cochrane annak kapcsán, hogy mi jelentette számukra a legnagyobb kihívást. Korunk legsúlyosabb problémájaként, amellyel a szervezetnek szembe kell néznie, a klímaváltozást nevezte meg. „Egyre többet hallhatunk az éghajlatváltozásról, mint a jövő veszélyéről, de a valóság az, hogy ez a probléma már ma több tízmillió ember életét nehezíti meg súlyosan” – emelte ki.

Önkéntes az Idai ciklon túlélői előtt Mozambikban. Az éghajlatváltozás korunk legnagyobb kihívása
Fotó: Reuters

Az éghajlatváltozás volt a legjelentősebb tényező abban a rombolásban is, amelyet Mozambikban okozott az Idai ciklon, amely több mint ezer életet követelt márciusban, s amelynek menté­sében jelentős szerepet játszott a mozgalom. Az utóbbi években gyakorivá váló hőhullámok is a klímaváltozással hozhatók összefüggésbe Nyugat- és Közép-Európában, ahogy Ázsiá­ban is.

A katasztrófák megelőzése érdekében a szervezet rendszeresen figyelmezteti a kormányokat a klímaváltozás hatásaira. A szóvivő szerint jelentősen nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, és biztosítani kell a lakosság védelmét a szélsőséges hatásoktól. „Ezek a jelenségek egyre gyakoribbak, és egyre kevésbé megjósolhatók” – emelte ki Matthew Cochrane.

A Vöröskereszt napjainkban segítséget nyújt a humanitárius válság által sújtott Venezuelában is, ahová sikerült bejuttatnia a segélyszállítmányát. A szervezet vezetése kiemelte, mindig a segítségre szorulók szükségleteit tartják szem előtt, függetlenül a politikai, ideológiai elképzeléseiktől és hátterüktől, így a hatóságok bizalmát élvezhetik.

A jelenleg két elnökkel is rendelkező dél-amerikai országban elsősorban egészségügyi segítséget nyújtanak: gyógyszereket, ellátást és eszközöket a kórházak számára, és ingyenes orvosi vizsgálatokat. Reményeik szerint 650 ezer embert érhetnek el a következő 12 hónap folyamán a 32 milliós országban. Az IFRC egyébként évente millióknak nyújt segítséget különböző területeken: 2016-ban például a mozgalom 170 millió embernek segített egészségügyi ellátással, ötvenmillió rászorulónak a katasztrófa sújtotta régiókban és 16 millió embernek társadalmi békét segítő programok keretében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.