Száz kiképzett dzsihadista

A szóban forgó iszlamisták mindegyike ellen rendőrségi vagy bírósági eljárás folyik.

2020. 05. 25. 7:12
null
A járvány alatt meghosszabbították a jogosultságok idejét Fotó: Murtadzsa Latíf Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Szövetségi Belügyminisztérium becslései alapján több mint ezer szélsőséges iszlamista hagyta el annak idején Németországot és utazott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékeiben harcoljon. A kiutazók nagyjából harmada tért vissza, s közülük legalább százan szereztek komoly harctéri tapasztalatokat – jelentette vasárnap a dpa német hírügynökség. – Több mint száz emberről állapították meg a biztonsági szervek, hogy aktívan vettek részt harci cselekményekben Szíriában és Irakban, de legalábbis megkapták a megfelelő kiképzést – nyilatkozta a belügyi tárca szóvivője, hozzátéve: a szóban forgó iszlamisták mindegyike ellen rendőrségi vagy bírósági eljárás folyik, a bíróságok által elítéltek száma pedig két számjegyű. A hatóságok azonban amellett, hogy vádat emelnek és a titkosszolgálatokkal megfigyeltetik az iszlamista személyeket, arra is törekednek, hogy úgynevezett deradikalizációs programokon keresztül visszaillesszék őket a társadalomba.

A járvány alatt meghosszabbították a jogosultságok idejét
Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf

Legutóbb április végén ítélte öt év három hónap börtönbüntetésre egy düsseldorfi bíróság az Iszlám Állam egyik tagját, aki három gyerekét magával vitte Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorista szervezethez. A vádhatóság hét év börtönbüntetést kért a 33 éves nőre, azzal érvelve, hogy rendkívüli veszélynek és szélsőséges ideológiának tette ki a gyerekeit. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a nő naiv volt, és nem tudatosan sértette meg a törvényt.

A német sajtó korábban arról számolt be, hogy a német állampolgárságú Iszlám Állam-harcosok közül 220-at ölhettek meg a közel-keleti konfliktusokban, több tucatjukat pedig most is szíriai, illetve iraki börtönökben tartják fogva. A Welt am Sonntag vasárnapi lap pedig arról számolt be tavaly, hogy több mint 160-nak nyoma veszett, ami aggodalmat váltott ki Németországban. Linda Teuteberg, az ellenzéki liberális FDP főtitkára akkor azt mondta: annak tudatában, hogy az Európai Unió külső határai könnyen átjárhatók, aggasztó, hogy a berlini kormány nem dolgozott ki terveket az eltűntként számontartott dzsihadista harcosok visszatérésének megakadályozására.

Bár az Iszlám Állam hosszas harcok után döntő vereséget szenvedett Irakban és Szíriában, még mindig vannak maradványai mindkét országban. Az Irakban állomásozó norvég katonai kontingens vezetője éppen két héttel ezelőtt figyelmeztetett arra: a Közel-Keleten az a paradox helyzet állt elő, hogy míg a világ a koronavírus-járvány ellen küzd, az Iszlám Állam támadásai ismét megszaporodtak.

Evangélikus templomban imádkoztak a muszlimok

Egy berlini templomban tartották pénteki nagyimájukat a helyi muszlimok, mivel az ő imaházuk nem alkalmas erre a célra, ha be akarják tartani az emberek között a másfél méteres távolságot. Bár a Dar Assalam-mecset nyitva áll, s oda több százan járnak minden nap imádkozni, a szabályok betartása esetén csak ötven ember fér be. Ennek hírére a közeli Martha evangélikus templom meghívta a muszlimokat, hogy ott tartsák imájukat arab és német nyelven.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.