Százharmincezer zsidó igényelt spanyol útlevelet

Mintegy 132 ezer szefárd zsidó nyújtotta be állampolgársági kérelmét Spanyolországban, közölték a madridi illetékesek az e heti határidő lezárultát követően. Egy 2015-ben elfogadott törvény szerint a középkorban, az inkvizíció során elűzött népcsoport leszármazottai kaptak lehetőséget a visszatelepülésre. A madridi igazságügyi minisztérium jelezte, Mexikóból húszezer igénylés érkezett be, de venezuelai és kolumbiai állampolgárok is sokan állnak sorba az értékes európai uniós útlevélért. 

Zetelaki Réka
2019. 10. 03. 16:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 132 ezer fő nyújtotta be spanyol állampolgársági kérelmét a 2015-ben elfogadott, szefárd zsidók leszármazottai számára létrehozott törvényre hivatkozva. A madridi hatóságok jelezték, a kérvény benyújtásakor a külföldi állampolgároknak bizonyítékkal kellett szolgálniuk arról, hogy családi kapcsolataik a középkori Spanyolországhoz fűzik őket. Meg kellett felelniük egy vizsgának a spanyol kultúra és alkotmány témájában, továbbá bizonyítaniuk kellett a spanyol, illetve a „judeospanyol”, vagyis ladino nyelvtudásukat. A jelentkezők megtarthatják eredeti állampolgárságukat is, ezzel Madrid kivételt tett az esetükben, mert általában nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Emellett a jelentkezőknek nem kötelező Spanyolországba költözniük sem: az állampolgársági eskünek nagykövetségen és konzulátuson is eleget tehetnek, jelezték a hatóságok. A határidő e hét kedden lejárt.

A történészek szerint az inkvizíció előtt mintegy húszezer zsidó élhetett Spanyolországban. Az Ibériai-félszigetnek a móroktól való XV. századi visszafoglalását, azaz a reconquistát követően olyan döntés született, amely szerint az ott élő zsidóknak ki kell keresztelkedniük vagy el kell menekülniük az országból. Sokan Észak-Afrikába, illetve Délkelet-Európába távoztak, de ezrek utazhattak az Újhazába, vagyis Dél-Amerikába, ahol magukat katolikusnak vallva telepedtek le. Az elűzetés feledésbe is merült volna, ám a Franco-érát (1939–1975) követően a spanyol zsidóság közbenjárt a kormánynál az elmenekültek leszármazottainak visszafogadása érdekében. Ezt genetikai kutatások is elősegítették, amelyekből kiderült, a dél-amerikai térségben a becsültnél több zsidó leszármazott élhet. Végül a spanyol mellett a portugál kormány is lehetőséget biztosított az elűzöttek leszármazottainak, hogy visszaszerezzék állampolgárságukat.

A friss adatok szerint legtöbben, mintegy húszezren Mexikóból éltek a lehetőséggel, hogy spanyol – azaz EU-s – útlevelet szerezzenek. De Venezuela csaknem 15 ezer, Kolumbia pedig 14 ezer állampolgára is benyújtotta kérelmét. A mexikói sajtó szerint a legtöbb kérvényezőnek az a célja, hogy visszaszerezzék a kapcsolatot eredeti hazájukkal, míg mások a családjaik, gyerekeik számára szeretnének lehetőségeket biztosítani Spanyolországban is.

Egyesek kiemelték, azért költöznének Európába, mert veszélyben érzik magukat a Mexikóban gyakori erőszak és a gazdasági instabilitás miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.