Százötvenezer áldozatot szedhet a koronavírus Afrikában

A WHO előrejelzése szerint a kontinens lakosságának közel 22 százaléka kaphatja el a kórt az év végéig.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 16. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burundi kiutasította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőit még csütörtökön, mert szerintük „elfogadhatatlan módon avatkoztak be az ország víruskezelésébe”. Jövő hét szerdán az afrikai országban elnök- és parlamenti választásokra kerül sor, ez állhat az ügy hátterében. A WHO emberei a kormány lépéseit kritizálták, amiért nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket a politikai kampány során. Hivatalosan az országban 27 Covid-19 megbetegedést regisztráltak, de a tesztelés alacsony száma és a járvány elleni korlátozások hiánya miatt a szakértők szerint a valós helyzet sokkal rosszabb lehet.

Az Afrika Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja „szomorúnak” nevezte a lépést, amely akkor történt, amikor fokozottabb együttműködésre van szükség a vírus leküzdésére a kontinensen. – Szükségünk van a technikai szakértelemre a kontinensen, amelynek nagyon gyenge egészségügyi rendszere és törékeny infrastruktúrája van, és nem tehetjük meg azt a luxust, hogy kitesszük innen a WHO-t – mondta a központ vezetője, John Nkengasong.

A WHO által tegnap publikált egészségügyi modell szerint az afrikai kontinensnek valóban szüksége lehet összefogásra és szigorú, korlátozó lépésekre. A kutatás 47 afrikai országban modellezte le a Covid-19 járvány alakulását. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a kontinens egymilliárd fős lakosságának közel 22 százaléka kaphatja el a kórt az év végéig, ami 150 ezer áldozatot eredményezhet.

A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna szerint, habár a tanulmány alacsonyabb fertőzöttségi arányokkal számol, mint Európa vagy az Egyesült Államok, de az afrikai egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága miatt sokkal rosszabb lehet a járvány hatása. A szakértők továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a régióban számos más kór is jelen van, úgy, mint a malária, tuberkulózis, HIV vagy az ebola. A Covid-19 járvány kirobbanása alaposan megterhelheti az afrikai egészségügyi rendszert, és így jelentősen kevesebb forrás jutna a többi betegségre. Ez pedig az említett betegségek további terjedéséhez és a halálozás növekedéséhez vezet. A hivatalos adatok szerint szombatig 79 ezer fertőzöttet tartottak nyilván Afrikában, a legtöbbet Dél-Afrikában, Egyiptomban és Marokkóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.