Szégyenpadra ültetnék a román kormánypártot

Magyar Nemzet
2019. 04. 12. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai ­miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) – közölte csütörtökön az MTI, a PES elnökének a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatát ismertetve. Az egykori bolgár miniszterelnök, Szergej Sztanisev (képünkön) a brexittel foglalkozó szerdai rendkívüli EU-csúcsot megelőző PES-tanácskozáson beszélt arról, hogy a PES továbbra is aggodalommal tekint a jogállamiság romániai helyzetére.

Arról tájékoztatta a szocialista kormányfőket, pártelnököket és uniós biztosokat, hogy a PES vezetősége nem vesz részt romániai tagpártjának egyetlen rendezvényén sem az európai parlamenti (EP-) választások kampányában. „Amíg a román kormány nem teszi világossá, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett, és kész követni az Európai Bizottság ajánlásait, addig a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormánypárttal” – jelentette ki Sztanisev. Hozzátette, a PSD tagságának kérdését az európai pártcsaládban a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre. A PES romániai aktivistái sajnálatosnak és igazságtalannak minősítették Sztanisev bejelentését. Közösségi oldalukon közzétett közleményükben úgy értékelik, hogy a PES vezetősége a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait ellenőrizetlen információkra alapozva, választási megfontolásból hangoztatja.

Múlt héten Románia tizenkét nyugati szövetségesének bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban kérte fel a bukaresti kormányt, hogy ne fogadjon el a bűnözés és korrupció elleni harcot gyengítő rendeletet. Viorica ­Dancila miniszterelnök megalapozatlannak nevezte állásfoglalásukat, és úgy vélekedett, hogy Frans Timmermans, az Euró­pai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje is ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlása miatt. Dancila elutasította Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének bírálatát is, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy Bukarest hatósági felügyelettel akadályozza ­Laura Codruta Kövesi részvételét az európai főügyészi tisztségért folyó szelekciós eljárásban. A román miniszterelnök érthetetlennek mondta, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódó brüsszeli vezetők most azt várják a kormányától, hogy beavatkozzon egy bűnvádi eljárásba.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő román korrupcióellenes ügyészség éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el ez a szervezet. Az EP Kövesit jelölte az Európai Ügyészség élére, amely legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, s az EU pénzügyi érde­keit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Romániában az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekmé­nyeit kivizsgáló ügyészség hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást februárban Kövesi ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.