Szélsőséges szíriai fegyveres csoportokat támogatott Mark Rutte

Dzsihadistákat és az alapvető emberi jogokat megsértő csoportokat is támogatott a Mark Rutte vezette holland kormány 2015 és 2018 között. A miniszterelnök, amikor fény derült a finanszírozási problémákra, személyesen kezdte el akadályozni a nyomozást, amely így 2018 helyett csak 2021 februárjában indulhatott el – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA hírügynökség2021. 07. 02. 15:01
Dutch Cabinet meeting
epa09155338 Dutch Outgoing Prime Minister Mark Rutte speaks to the press after the weekly Council of Ministers in The Hague, the Netherlands, 23 April 2021. EPA/PHIL NIJHUIS Fotó: PHIL NIJHUIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Rutte holland miniszterelnök személyesen próbálta megakadályozni a szíriai lázadók holland támogatásával kapcsolatos vizsgálatokat. Nyomást gyakorolt a kormánytisztviselőkre, hogy azok akadályozzák meg az indítvány elfogadását a parlamentben. A „segélyprogram” alapos vizsgálata a kormány álláspontja szerint feszültséget kelthet a szövetségesek között.

Fotó: EWmagazine (képernyőkép)

A Niewsuurhoz jutott információk alapján pedig Mark Rutte a miniszterek tanácsa előtt is felszólalt a tényfeltáró vizsgálat megakadályozása érdekében.

Az NLA-program keretében Rutte és kormánya 2015 és 2018 között három éven keresztül ellenőrizhetetlenül szíriai radikális militarista csoportokat támogatott a holland adófizetők pénzéből.

A Niewsuur és a Trouw már 2018-ban cikkezett arról, hogy a 22 támogatott szíriai fegyveres csoport egy része megsértette az emberi jogokat, és aktívan együttműködött a terroristákkal. Mindeközben Hollandiától összesen 25 millió euró értékben kaptak 313 autót, ételt, gyógyszereket, kommunikációs eszközöket, sátrakat, egyenruhákat és egyéb támogatásokat.

A probléma feltárása után majdnem három évvel a képviselőház elfogadta az NLA-programmal kapcsolatos indítványt, ami szerint független tényfeltárókkal kell kivizsgálni a program körül felmerült kérdéseket és a támogatások jogszerűségét. A Niewsuur forrásai szerint azonban Rutte több minisztert is győzködött arról, hogy nem akar ilyen tényfeltáró vizsgálatot.

Korábban Stef Blok külügyminiszter azt mondta, hogy a kutakodás komoly gondokat okozhat, mert „az információk nagy része titkos és bizalmas, emellett feszültséget okozhat a vizsgálat a támogatási programban részt vevő szövetségesek között”.

Az NLA-program eredeti célja az volt, hogy nem közvetlen katonai támogatást nyújtson a lázadó és mérsékelt szíriai harci csoportoknak, logisztikai felszerelésekkel, élelmiszerekkel és gyógyszerekkel lássa el őket. De a program hitelét vesztette, miután kiderült, hogy nem is olyan könnyű meghatározni, hogy melyik hadviselő fél számít mérsékeltnek. Ennek köszönhetően támogatáshoz jutottak olyan csoportok is, amelyek nemcsak támogatták a szélsőségeseket, de ők maguk is dzsihadisták voltak. Ennek hatására 2018 márciusában megszüntették az NLA-programot.

Ezek után pedig Mark Rutte és kormánya három évig tudta késleltetni a vizsgálóbizottság felállítását, végül azonban a CDA képviselőjének, Martijn van Helvertnek az indítványát nagy többséggel fogadta el a képviselőház, ezzel pedig külső vizsgálatot indítottak az ügyben.

(A borítóképen Mark Rutte holland miniszterelnök. Fotó: EPA/Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.