Szemben a trenddel: Norvégia nem javasolja a maszkot

Miközben sok országban kötelezővé tették a védőmaszk viseletét, Norvégia ellenzi azt.

2020. 05. 10. 14:10
Coronavirus (COVID-19)
IZMIR, TURKEY - APRIL 06: In this photo illustration coronavirus (COVID-19) positive blood samples are seen in front of a computer screen displaying the flag of Norway on April 06, 2020 in Izmir, Turkey. Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency Fotó: Anadolu Agency via AFP Forrás: Magyar Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a norvég közegészségügyi intézet azért nem javasolta betartandó szabályként az arc eltakarását, mivel tudományosan semmi sem támasztja alá annak hatékonyságát. A hivatal elsősorban attól tart, hogy a rossz minőségű maszkok hamis biztonságérzetet adnak az embereknek. – Azt eredményezhetik, hogy az emberek nem fordítanak kellő figyelmet a többi tanácsunkra, például arra, hogy tartsanak távolságot egymástól és maradjanak otthon, ha megbetegednek – nyilatkozta Hanne-Merete Eriksen-Volle, az intézet virológiai osztályának vezetője. Kollégája, Petter Elstrøm szerint a maszknak azokban a városokban van értelme, ahol nagy a népsűrűség. – Más a helyzet a sanghaji metrón, mint az oslóin – közölte. Hanne-Merete Eriksen-Volle úgy véli, az alacsony fertőzöttség Norvégiában éppen annak bizonyítéka, hogy nincs feltétlen szükség a szájmaszk viselésére.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában 8099 regisztrált koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 219, ám egyelőre csupán 32-en gyógyultak ki a betegségből. A napi új fertőzöttek száma mindenesetre rohamosan csökken, szombaton 29 új esetet regisztráltak. A skandináv országban már hetekkel ezelőtt megkezdték a korlátozások lazítását: április 20-án újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, április 27-én az általános iskolákat, a fodrászatokat és a kozmetikákat. Most hétfőtől nyílnak újra a középiskolák is. A gazdaság beindítása érdekében június elsejétől vendégeket fogadhatnak a bárok, június közepétől engedélyezik a 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket.

Míg a világsajtóban megszólaltatott legtöbb szakértő a maszkhasználat híve, lapunk is beszámolt Frank Ulrich Montgomery, az Orvos Világszövetség német elnökének véleményéről. Mint mondta, nem a maszkviselés a döntő elem, hanem a társadalmi távolságtartás betartása. A The Guardian brit napilap pedig a napokban idézte Ben Killingley-t, a University College London kórházának orvosát, aki kifejtette: nem bizonyítható egyértelműen, hogy az arc eltakarása csökkenti a fertőzés terjedését. – Amíg sikerül betartani a kellő távolságot, nem létfontosságú a maszk – mondta a The Los Angeles Timesnak Chunhuei Chi, az Oregoni Állami Egyetem professzora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.