Szembeszáll a szobordöntögetőkkel Emmanuel Macron

A társadalmi szolidaritás és a környezetbarát gazdaságpolitika hívószavakkal adna lendületet elnöki ciklusának a francia államfő. A megtépázott népszerűségű politikus vasárnapi beszédében azt is világossá tette: a francia köztársaság nem fogja megtagadni történelmét.

Magyar Nemzet
2020. 06. 15. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év maradt hátra Emmanuel Macron ötéves elnöki ciklusából; többek között az erre vonatkozó terveit ismertette a francia államfő a vasárnap esti beszédében, amelyben a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről és az amerikai tiltakozások nyomán Franciaországban is egyre erőszakosabbá váló tüntetésekről is szót ejtett.

Ez a nyár nem lesz olyan, mint a többi

Bejelentette: hétfőtől a nagyobb összejövetelekre vonatkozó tiltásokat leszámítva az összes, a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében bevezetett korlátozást megszüntetik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Párizs, illetve a francia főváros környéki vendéglátóhelyek mától már nemcsak a teraszaikon, de a belső helyiségeikben is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor:

Ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnt, és teljesen elengedhetjük magunkat. Még sokáig tiszteletben kell tartani a távolságtartás szabályait. Az idei nyár nem olyan lesz, mint a többi, és figyelnünk kell a járvány alakulására.

új célok: szuverén gazdaságpolitika

Régóta köztudott, hogy a sárga mellényesek által szervezett, hónapokon át tartó tüntetések jelentősen megtépázták a francia elnök egyébként is csekély népszerűségét, ezért Macron, illetve a stábja már régóta dolgozik egy új stratégián, amellyel az elnök újra nyeregbe kerülhetne. A francia államfő ráadásul a koronavírus-járvány alatt sem teljesített túl jól, hiszen Franciaország – Olaszország és Spanyolország után – a legtöbb kárt elszenvedő nyugat-európai tagállamok közé tartozott. Most vasárnap elmondott beszédében már az újrakezdés várható irányait is belengette a francia elnök. Mint fogalmazott:

Első prioritásunk egy erős, környezetbarát, szuverén gazdaság erős társadalmi szolidaritással való újjáépítése. Ez a gazdasági, környezeti újjáépítés lesz a kulcsa a függetlenségünknek.

A koronavírus-járvány válságkezelése miatt egyébként sokat bírálták Macront, illetve a francia kormányt az elmúlt hónapokban, elsősorban a kezdeti maszk- és teszthiány miatt. Ezzel kapcsolatban az elnök – magát és kormányát is mentegetve – hangsúlyozta:

Nincs okunk pironkodni, büszkék lehetünk arra, ami tettünk, és a hazánkra is. Természetesen ez a megpróbáltatás rávilágított hiányosságokra, problémákra, más kontinensektől való függőségünkre bizonyos termékek beszerzésében.

Fókuszban a bizalom helyreállítása

A Politico brüsszeli portál felhívta a figyelmet: a társadalmi szolidaritásra, a környezetbarát gazdaságra és a nemzeti ipari kapacitások fellendülésére összpontosító új célkitűzések jelentős eltérést mutatnak Macron hagyományos, eddig követett politikájától. A belengetett prioritások egyúttal annak is kiváló indikátorai, hogy miként tervezi az elnök újraindítani politikai programját, hogy visszanyerje az állam támogatottságát, illetve helyreállítsa a francia polgároknak a kormányba vetett bizalmát.

Macron azt is megígérte, hogy nagyobb hatásköröket ruház a helyi önkormányzatokra, anélkül, hogy konkrét említést tett volna a decentralizációra az egyébként központilag irányított országban.

A történelmet nem lehet eltörölni

A George Floyd halála miatt, a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen megindult amerikai tiltakozások nyomán Franciaország-szerte is tüntetések, illetve zavargások törtek ki az elmúlt napokban. Emmanuel Macron ezzel kapcsolatban nyomatékosította: Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből és nem dönt le szobrokat.

A magyar távirati iroda szerint az elnök úgy fogalmazott:

Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációval szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll.

Az államfő hozzáfűzte: a köztársaság nem fog szobrokat ledönteni. – Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.